GÜNDEM – Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), Türkiye’nin ihracat odaklı kalkınma hedefleri doğrultusundaki projeleri bütün hızıyla sürüyor. Oda’nın Ticaret Bakanlığı destekleriyle ‘işlenmiş’ ve ‘dondurulmuş’ olmak üzere besin sektöründe hayata geçirdiği 2 farklı UR-GE projesi kapsamında ortalama 70 kişilik kurul, Las Vegas’ta düzenlenen Winter 2023 Fancy Food Show fuarına katıldı.
Bursa’nın besin sektör temsilcileri, dünyanın en büyük pazarlarından önde gelen Amerika’de gerçekleştirilen fuarda, yeni ticaret bağlantılarının yollarını ararken, ülkede tüketim alışkanlıklarını ve sektördeki dönüşümü yakından araştırma fırsatı buldu. Dünyanın dört bir yanında bulunan bütün sektör paydaşlarını bir araya getiren fuara, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Haşim Kılıç ve Hakan Batmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit ile Gıda Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan’ın yanı sıra besin sektörüne dönük olarak ‘dondurulmuş’ ve ‘işlenmiş’ gıdacıların oluşturduğu iki değişik UR-GE projesinin üyeleri katıldı.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, fuarın hayattaki en mühim sektör buluşmalarından biri bulunduğunu söylemiş oldu. Batmaz, “Fancy Food Show, ülkelerin tüketim alışkanlıkları ve bilhassa ABD benzer biçimde devasa bir pazarda piyasa koşullarının besin sektöründe nasıl şekillendiğini yakından incelememiz açısından oldukça mühim bir organizasyon. Üyelerimizin fuarın sunmuş olduğu fırsatlar ve pazar koşulları konusunda önemli kazanımlar edindiğine inanıyorum. BTSO olarak UR-GE projeleriyle başta gıda olmak üzere stratejik nitelikteki bütün sektörleri küresel pazarlarla buluşturmayı sürdüreceğiz.” dedi.
BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, fuarların hedef alınan ülkelerin tüketici alışkanlıklarının iyi tespit edilmesi, gereksinim analizlerinin yapılarak üretim alanlarının belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. ABD’nin dünyada bilhassa perakende tarafında en etkin pazarlardan bir tanesi bulunduğunu dile getiren Bayizit, “Bu pazarın da kendine has dinamikleri var. Nasıl ki Türkiye’de tüketicinin istek ettiği ambalajlar, etiketler ve sunum şekilleri farklıysa Amerika’de farklı bir sistem var. Ürünlerin etiketinden üstündeki logolarına kadar içinde ne olduğu oldukca farklı bir ürün yelpazesi var bu fuarda.” dedi. Fuara Bursa’dan ortalama 70 kişilik bir heyetle katıldıklarını söyleyen Murat Bayizit, şöyle devam etti: “BTSO olarak organize ettiğimiz bu faaliyet sektörün ihracatını çoğaltmak için yaptığımız çalışmalardan ancak biri. Sektör adına küresel pazarda önümüze çıkarılan tarife dışı engeller ve geçici olduğunu düşündüğüm kur kaynaklı sorunlar firmalarımızın rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Ancak biz sektör adına yaptığımız emekleri bir maraton olarak görüyoruz. Daha fazla ihracat hedefi ve sektörde entelektüel bir birikim oluşturmamız adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
BTSO Meclis Üyesi Burhan Sayılgan da fuara işlenmiş ve dondurulmuş alanlarda etkinlik yayınlayan iki UR-GE projesi kapsamında katıldıklarını söylemiş oldu. Fuarın sektör temsilcileri tarafınca büyük bir merakla beklendiğini dile getiren Burhan Sayılgan, “Özellikle atıştırmalık mamüllerin ön planda olduğu bir fuar düzenleniyor. Rekabet içinde olduğumuz ülkeler markalaşmış ürünleriyle burada. Bizim de Türkiye’de yaptığımız mamüllerin yüzde 80’inden fazlası markalaşmış düzeyde. Önümüzdeki yıllarda bu tür fuarlara milli katılım düzeyinde organizasyon yapılması durumunda firmalarımızın etkinliği daha da artmış olacak. UR-GE üyelerimiz bu mamüllerin çok daha iyisini yapabilecek durumda.” diye konuştu.
BTSO UR-GE Üyesi ve bununla birlikte Gıda Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, fuarda firmaları adına fazlaca başarıya ulaşmış görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Gıda sektöründe sos üretimi meydana getiren 15’e yakın firmayla temasa geçtiklerini ve yaptıkları görüşmelerden müspet sonuçlar aldıklarını belirten Durmuş, “Yeni iş linkleri için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bölgesel ve kaliteli bir fuar organizasyonuna katıldık. Böylesine önemli bir fuarda yer almamıza olanak sağlayan BTSO’ya ve Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
BTSO UR-GE Üyesi Yüksel Aktaş, fuarların firmaların gelişimi açısından oldukça etkin platformlar olduğunu söylemiş oldu. Sektörde düzenlenen tüm fuarlara katılmak için çalışmalarını sürdüklerini belirten Aktaş, “Ülkemizin ihracat yolculuğunda biz de gayretle çalışmayı sürdüreceğiz. Amerika’nin Las Vegas kentinde düzenlenen bu fuarda sektörümüzde küresel ölçekte yaşanmış olan değişimi yakından inceledim. Edindiğimiz bilgiler ışığında internasyonal pazarlarda oldukca daha etkili bir konumda olacağız.” dedi.