BTSO, ‘YÖK Bursa İş Dünyası Buluşması’na Ev Sahipliği Yaptı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi koordînasyonunda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle düzenlenen ‘Bursa İş Dünyası Buluşması’na ev sahipliği yaptı. YÖK Başkanı Özvar, üniversite sanayi işbirliği noktasında verimli bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde Bursa, üniversite sanayi işbirliği hususunda örnek teşkil edecek önemli uygulamalara adım atacaktır. YÖK olarak üzerimize düşen görevi en iyi biçimde yapmaya gayret göstereceğiz.” dedi.
BURSA – BTSO, üniversite sanayi ortaklığının güçlenmesi adına önemli bir organizasyona daha imza attı. İlk defa BTSO ev sahipliğinde YÖK, BUÜ ve BTÜ koordinasyonunda düzenlenen ‘İş Dünyası Buluşması’, iş ve akademi dünyasının temsilcilerini bir araya getirdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Oda olarak ‘İnsana Yatırım, Geleceğe Yatırımdır’ anlayışı ile mesleki eğitim, mesleklerin standartlarının yükseltilmesi ve istihdama dönük önemli projelere imza attıklarını söyledi. BTSO olarak bugüne dek eğitime 600 000 000 liranın üstünde yatırım yaptıklarının önemini vurgulayan Burkay, ‘kentin aklı’ olan üniversitelerin, akıl ve bilim ışığında bilginin üretilmesine öncülük eden en önemli yapılar olduğunun da altını çizdi.
Başkan Burkay, ülkelerin değil, şehirlerin rekabet ettiği çağımızda üniversitelerin yürütmekte oldukları Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriyle sanayiye yönelik yenilikçi çözümler sunduğunu söyledi. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yaygınlaşması ve sonuçlarının ekonomik değere dönüşmesinin sadece sermaye ile mümkün olmayacağını kaydeden BTSO Başkanı Burkay,
“Bu doğrultuda sektörlerimizin rekabet gücünü artırmak için üniversite-sanayi ortaklığının somut projeler ile hayata geçirilmesine özen gösteriyoruz. Üniversitelerimiz ile beraber üretim hayatımıza değer katacak pek çok alanda işbirliği projeleri yürütmeyi devam ettiriyoruz. Akademik çalışmaların ekonomik kalkınmaya katkısının artırılması amacı ile üniversitede doktora ve yüksek lisans çalışmalarını yürüten araştırmacıların desteklendiği çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” dedi.
BUTEKOM’un Bursa’daki üniversite-sanayi ortaklığının güçlenmesine önemli bir katkı sağladığını söyleyen Başkan Burkay,
“Prototip İmalat ve Uygulama Merkezi’miz de teknik tekstil ve kompozit alanlarındaki Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirmesi ve yeni ürün geliştirmede önemli bir rol üstlenecek. BUTGEM’de Uludağ Üniversitemiz ile beraber Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezimizi kuruyoruz. BUTGEM’de değişen teknoloji ışığında sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının mesleki eğitime uyarlanması noktasında çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin milli teknoloji atılımı doğrultusunda üniversite – sanayi işbirliğimizin ürünü olarak ULUTEK’i hayata geçirdik. Teknoparkımızı, 400 dönümlük ilave rezerv alanıyla bütünleştirerek bölgemizi kısa zaman içinde teknoloji adası haline getireceğiz. Bu konu da hazırladığımız projeyle ULUTEK, yalnızca ulusal yatırımcılar için değil, global yeni yatırımlar için de çok daha cazip bir nitelik kazanacak. Bugüne kadar olduğu gibi üniversite-sanayi ortaklığının geliştirilmesi noktasında yapılacak tüm çalışmalarda işbirliği ve desteğe hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” açıklamalarında bulundu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sanayi ortaklığının üniversitelerdeki bilgi birikiminin, yetişmiş insan gücü ve araştırma potansiyeli ile sanayinin bilgi birikimi ve finansal gücünün birleştirilerek gerçekleştirmiş olan kurumsallaştırılmış faaliyetlerin ortak adı olarak ifade edildiğini kaydetti. Dünyada üniversite sanayi ortaklığının ilk fotoğrafı adımlarının 19. Yüzyıl ortalarında Amerika’de hayata geçtiğini dile getiren Özvar,
“Üniversite sanayi ortaklığında karşılıklı fayda prensibi esastır. Bu ortaklığının sözde kalmamasını istiyorsak, tarafları işbirliğine yönelten motivasyon unsurlarını dikkate almamız gerekmektedir. Ülkemizde Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içerisinde hasılanın payını yüzde 1’den, yüzde 2’nin üzerine çıkarılmasını istiyoruz. Özel sektörümüzün Ar-Ge’ye verdiği değer açısından sevindirici bir gelişmedir. YÖK olarak ülkemizin kaliteli Ar-Ge personeli ihtiyacını karşılayabilmek için önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olan öncelikli alanlarda ve kritik teknolojiler arasında disiplinler arası doktora burs programımızda bursiyer sayısı an itibariyle 5 bine yaklaştı. Program, ilk mezunlarını vermeye başlamıştır. Bu projenin amacı ülkemizin özel piyasanın ihtiyaç duyduğu doktoralı Ar-Ge personelini yetiştirmektir. Sanayicilerimizden beklentimiz, yükseköğretim tarafından burslandırılan, yetkin üniversitelerde doktora yapan bu genç bilim insanlarına sahip çıkması, onları Ar-Ge birimlerinde istihdam etmesidir.” ifadelerini kullandı.