BTSO, yatırım teşvik sistemi ve uygulamalarına ilişkin yeni yasal düzenlemeler hakkında üyelerini bilgilendirmek amacıyla, BTSO Akademi projesi kapsamında ‘Türkiye’de Yatırım Teşvik Sistemi ve Uygulamaları Semineri’ düzenledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası BTSO Akademi Projesi kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’de Yatırım Teşvik Sistemi ve Uygulamaları Semineri’ yoğun katılımla gerçekleşti. Bursa iş dünyasının yürürlükte bulunan devlet teşvik ve destek programları hakkında farkındalıklarını artırmak adına düzenlenen seminerde, Bakanlık uzmanları tarafından yatırım teşvik sistemi mevzuatında yapılan son değişiklikler hakkında katılımcılara bilgi verildi. BTSO Ana Hizmet Binası’nda düzenlenen seminere BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur da katıldı.
DESTEKLER SEKTÖRLERE DİNAMİZM KAZANDIRDI
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Türkiye ekonomisinin yükselişinde devlet tarafından iş dünyasına yönelik başlatılan reformist adımların büyük etkisi bulunduğunu söyledi. İş dünyasına sağlanan destekler ve uygulanan başarılı yatırım politikalarının sektörlere dinamik bir yapı kazandırdığına dikkat çeken Onur, “Hem üretim hem de istihdamımızın önemli ölçüde arttığı bu süreçte elde edilen büyüme rakamları da atılan adımların başarısını gözler önüne seriyor.” dedi.
İŞ DÜNYASININ YATIRIM İŞTAHI ARTARAK SÜRÜYOR
Ekonomi Bakanlığı tarafından 2012 yılından itibaren uygulamaya konulan Yatırım Teşvik Programı’nın da yeni yatırımların önünü açarak, Türkiye’nin büyüme yolculuğuna önemli katkılar sağladığını kaydeden Onur, “2017 yılında toplam yatırım tutarı 84 milyar lira olan, 6 bin 266 yatırımcıya Bakanlık tarafından yatırım teşvik belgesi verildi. 2018 yılında da iş dünyamızın yatırım iştahı artarak devam ediyor. Bu yılın ilk 5 ayında desteklenen yatırım tutarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15’in üzerinde artış göstererek 48 milyar liraya ulaştı.” dedi.
BURSA’DA İLK 5 AYDA 165 YATIRIM BELGESİ
Bursa’da alınan yatırım teşvik belgeleri hakkında da bilgiler veren Onur konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bursa’da alınan yatırım teşvik belgelerinin önemli bir bölümünü yeni yatırımlar ile genişletme yatırımları oluşturuyor. İmalat sanayi halen değer ve adet olarak en çok yatırım yapan sektör konumunda. Bursa’da bu yılın ilk 5 ayında ise 165 yatırım belgesi alındı. Öngörülen yatırım tutarı toplamı geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artarak 3,2 milyar düzeyine ulaştı. Yeni yatırımlarla birlikte Bursa, üreten Türkiye’nin yükselen gücü olmaya devam edecek.”
“İŞ DÜNYASI DESTEKLERDEN YETERİNCE HABERDAR DEĞİL”
Türkiye’de yatırımların teşvikine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Onur, mevzuatlar ve uygulamalarda önemli düzenlemeler ve iyileştirmelerin yapıldığını vurguladı. Buna rağmen çok sayıda firmanın devlet teşvik ve desteklerinden yeterince haberdar olmadığını dile getiren Onur, “Birçok firmamız bilgi eksikliğinden ötürü kendilerine sunulan imkanlardan yararlanamıyor. BTSO olarak Türkiye’deki oda ve borsalar arasında ilk kez hayata geçirdiğimiz Destek Kapısı projemizle devlet destekleri konusunda üyelerimizi bilgilendirdik. BTSO Akademi kapsamında ise firmalarımızın sistemdeki değişikliklerden eş zamanlı haberdar olmaları ve sağlanan imkanlardan en etkin şekilde faydalanmalarını sağlamak adına bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Bu kapsamda Yatırım Teşvik Sistemi ve Uygulamaları hakkında da bir bilgilendirme semineri organize ettik. Seminerin üyelerimiz için faydalı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
TEŞVİK SİSTEMİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK
Açılış konuşmasının ardından bir sunum gerçekleştiren Dış Ticaret Uzmanı Ali Can Kahya, yatırım teşvik sisteminin 2012 yılından beri uygulanmakta olduğunu söyledi. Cari açığın azaltılması, yüksek katma değerli yatırımların gerçekleştirilmesi, istihdamın artırılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi hedefleriyle uygulanan teşvik sisteminin yeni yapılanma ile artık Ekonomi Bakanlığı yerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütüleceği bilgisini veren Kahya, “Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde oluşturuldu. Yatırım teşvik ve yabancı sermaye teşvik mevzuatıyla ilgili faaliyetler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülecek.” dedi.
TEŞVİK BELGESİ BAŞVURULARI ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINDI
Yatırım Teşvik Sisteminin dinamik bir yapısı olduğunu kaydeden Ali Can Kahya, sistemin yatırımcıların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre sürekli güncellenebilen bir mevzuata sahip olduğunu söyledi. Mevzuatta her geçen gün yatırımcılara kolaylık sağlayacak değişiklikler yapıldığını belirten Kahya, “Son olarak yapılan düzenlemeyle teşvik belgesi iş ve işlemlerinin elektronik ortama geçişini sağladık. Yeni belge başvurularını elektronik sistem üzerinden alıyoruz. Yatırımcılarımız internet üzerinden, istenilen belgeleri Bakanlığımıza göndererek başvurusunu kolayca gerçekleştirebiliyor.” diye konuştu.
Toplantı, Dış Ticaret Uzmanları Ali Can Kahya ve Sefa Akyol’un katılımcılardan gelen soruları cevaplamasının ardından sona erdi.