enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6433
EURO
36,4426
ALTIN
2.923,47
BIST
9.666,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
9°C
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Advert

Bozcaada’ya jeotermal hançer

Bozcaada’ya jeotermal hançer
23.07.2024 13:39
36
A+
A-

Bozcaada’ya Jeotermal Santral Felaketi

Üzüm bağlarıyla ünlü Bozcaada’nın doğal güzelliklerine darbe vurulmak üzere. Yarın Çanakkale İl Özel İdaresi’nde yapılacak bir ihaleyle, adanın yarısından fazlasını kapsayan 2 bin 259 hektarlık alan jeotermal kaynak arama sahası ilan edilecek.

Belediye Başkanı: “Cennetimize Dokunmayın”

Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, “Jeotermal santraller üzüm bağlarımızı kurutur. Havaya salacağı zararlı gazlar adayı yaşanmaz hale getirir. Bu gazlar insan sağlığına da zararlıdır. Cennetimize dokunmayın” dedi.

Germencik Örneği Uyarıyor

Geçtiğimiz yıllarda Aydın Germencik’e yapılan jeotermal santral, incir ve zeytin ağaçlarını kurutmuş, toprakta çökmelere neden olmuştu. Denizli, Manisa ve İzmir’deki JES’ler de verimli tarım arazilerinde tahribata yol açmıştı.

Ekosistemi Yok Edecek

Göztepe, “Jeotermal santral burayı yaşanmaz hale getirir. Üzüm bağlarımız ve tarım arazileri yok olur. Yerel yönetim olarak bize hiçbir bilgi verilmeden ihale yapılıyor. Burada 3 bin kişi yaşıyoruz. Adamızı mahvetmeye kimsenin hakkı yok. Suyumuz da kısıtlı ve ekosistemi değiştiren JES’ler büyük oranda su kullanıyor. Bu girişime itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Jeotermal Santralleri Anlayalım

Yer altındaki sıcak bölgelerden yüzeye çıkan ısı, jeotermal enerji olarak adlandırılır. Bu enerji ile elektrik üretilir. JES’ler fosil yakıtlara göre çevreye daha az zarar verir, ancak açılan kuyular bitkileri yok eder ve hayvanların yaşam alanlarını kısıtlar. Jeotermal kaynak suyunun çevreye verilmesi ekosistemi bozar ve su kaynaklarını azaltır. Sıvı atıklar çevreye zararlı kimyasallar üretir, bu da su, hava, çevre ve toprak kirliliğine neden olur.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.