BURSA – İddiaya göre, Mustafa Bozbey baldız ve yeğenini, Alinur Aktaş ise ablasının damadı ve yeğenini belediyede istihdam etti. Bozbey’e herkes veryansın ederken, Aktaş’a kimsenin sesi çıkmamıştı.
Fatih Portakal ve İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu gibi isimlerin de dahil olduğu bu tartışmalar, kamuoyunun ilgisine dikkat çekti.
Atama iddialarıyla gündeme gelen CHP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey’e gazeteci Fatih Portakal’dan çok sert tepki geldi. Söz konusu kavgaların hastalıklı bir ilişkisi olduğunu ve bunları değiştirerek ortadan kaldıran Portakal, “Gerçekten bazılarında hiç utanma yok” diye konuştu. Alinur Aktaş ablasının damadı Fethullah Bingöl yeğeni Abdullah Çoruk’u işe almıştı.
İddiası TBMM’de, İyi Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Alinur Aktaş Reis’i Takmıyor!” dedi; Meclise Önerge Verdi… Alinur Aktaş ablasının damadı Fethullah Bingöl yeğeni Abdullah Çoruk’u işe almıştı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi iştirakli Kültür AŞ’de Genel Müdür olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ablasının damadı Fethullah Bingöl ile aynı işletmede organizasyon müdürü olarak da yeğeni Abdullah Çoruk’un çalışması, her ikisine de harcama kalemleri ile ilgili olarak karar verici noktalarda sorumluluk verilmesi, etik ilkelerle ne denli örtüşmektedir?
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, başta PR çalışmaları yapmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine uymadığını belirterek, İçişleri Bakanlığının yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Başkan Aktaş’ın son günlerde şehrin neredeyse tüm bulvar, cadde ve sokaklarını abartılı PR çalışmaları ile donattığını vurgulayan Türkoğlu, “Bursa’da ve 17 ilçesinde yüzlerce dış mekan, billboard, raket, belediye otobüs durakları, metro istasyonları, binlerce elektrik direkleri, alt ve üst geçitler, raylı sistem asansör duvar giydirmeleri v. b. tüm ilan-reklam platformları milletin adeta gözüne sokarcasına kullanılarak milyonlarca liralık daha ek maliyet çıkarılmıştır. Bunlar için hangi kalemden ne kadarlık harcama yapılmış veya yapılması taahhüt edilmiştir?” diye sordu.
Yerel seçimlere daha 5 ay varken, reklam ve tanıtıma yapılan abartılı harcamaların, kamu kaynaklarının tasarruf talimatlarını içeren Cumhurbaşkanlığı genelgesine aykırı olmasının yanı sıra, kamu vicdanını da kanattığına işaret eden Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın akraba kayırmacılığı yaptığını da belirtti ve bu konuda örnekler vererek sorular yöneltti.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun konu ile ilgili soru önergesi şöyle:
Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Sn. Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
6-10-2023
Selçuk TÜRKOĞLU
Bursa Milletvekili
Ülkemizin ekonomik darboğaza girdiği tarihten bu yana yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgelerinde; kamu kaynaklarının maksadına uygun, azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek
kullanılmasının, her kamu kurum, kuruluş ve sorumluları için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet olduğu vurgulanmıştır. Söz konusu genelgelerin, kamu idarelerini ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile il özel idarelerini, belediyeleri ve bunlara bağlı kurulan birlik, müessese ve işletmeleri kapsadığı da belirtilmiştir.
Hal böyleyken;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yılda yaptığı reklam, ilan ve PR çalışmalarının astronomik rakamlara ulaştığı vurgulanmaktadır.
İçinde bulunduğumuz bugünlerde de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, şehrin neredeyse tüm bulvar, cadde ve sokaklarını abartılı PR çalışmaları ile donatmasının; yüzlerce outdoor, billboard, raket, belediye otobüs durakları, metro istasyonları, binlerce elektrik direkleri, alt ve üst geçitler, raylı sistem asansör duvar giydirmeleri v. b. şehrin tüm ilan-reklam platformlarını milletin adeta gözüne sokarcasına kullanmasının, milyonlarca lira daha ek bütçe harcamalarını beraberinde getirdiği, bunun da yukarıda sözünü ettiğimiz tasarruf genelgeleriyle çeliştiği haklı olarak sorgulanmaktadır.
Bu bağlamda;
SORU 1- Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin basın, yayın, reklam, ilan ve PR harcamaları ile ilgili olarak; 30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 31527 sayılı, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’ne uymadığı, kamu kaynaklarının maksadına matuf, azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek
kullanılmadığının tespitine ilişkin bir denetim çalışmanız mevcut mudur?
SORU 2- Bu genelgeye rağmen;
Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığının; 9 aralık 2021 tarihinden sonra yapılan toplam 166 milyon liralık harcamanın dışında, aynı ve benzer kalemlerle ilgili de, Büyükşehir iştirakli Kültür AŞ’ye toplam 89 milyon liralık ek alım daha yaptırarak adeta örtülü bütçe kullanması, söz konusu Cumhurbaşkanlığı genelgesi talimatlarına aykırı değil midir? Genelgeye aykırılık, idari sorgulama ve yaptırımı gerektirmiyor mu?
SORU 3- İçinde bulunduğumuz bugünlerde de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, şehrin neredeyse tüm bulvar, cadde ve sokaklarını abartılı PR çalışmaları ile donatması; yüzlerce outdoor, billboard, raket, belediye otobüs durakları, metro istasyonları, binlerce elektrik direkleri, alt ve üst geçitler, raylı sistem asansör duvar giydirmeleri v. b. tüm ilan-reklam platformlarını milletin adeta gözüne sokarcasına kullanması milyonlarca liralık daha ek maliyet çıkarmıştır. Bunun için hangi kalemden ne kadarlık daha harcama yapılmış veya yapılması taahhüt edilmiştir?
SORU 4- Büyükşehir’in kendi bünyesinde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ve buna ait devasa bütçeleri varken ve o bütçelerden bu alımlar yapılırken, neden aynı işlerle ilgili olarak, kendi iştiraki olan Kültür AŞ’den de ilave bütçelerin kullanılmasına ihtiyaç duyulmuştur?
SORU 5- Bursa Büyükşehir Belediyesi iştirakli Kültür AŞ’de Genel Müdür olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ablasının damadı Fethullah Bingöl ile aynı işletmede organizasyon müdürü olarak da yeğeni Abdullah Çoruk’un çalışması, her ikisine de harcama kalemleri ile ilgili olarak karar verici noktalarda sorumluluk verilmesi, etik ilkelerle ne denli örtüşmektedir?
SORU 6- Vatandaşın bu kadar ekonomik sıkıntısının olduğu, geçim derdine düştüğü, açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığı bir dönemde, Bursa Büyükşehir Belediyesinin yerel seçimlere daha 5 ay varken, reklam ve tanıtıma yaptığı abartılı harcamalar, kamu kaynaklarının tasarruf talimatlarını içeren Cumhurbaşkanlığı genelgesine aykırı olmasının yanı sıra, kamu vicdanını da kanatmıyor mu?
SORU 7- Yakın geçmişte Bursa kamuoyuna yansıyan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın maaşlı danışmanı Ferhat Murat’ın, eski ortağı ve sorumlu müdürü olduğu Sinerji adlı şirkete, aynı zamanda Büyükşehir işlerinin verildiğinin Sayıştay tarafından tespit edilmesiyle ilgili bakanlığınız nezdinde herhangi bir inceleme, araştırma veya soruşturma yapılmış mıdır?
SORU 8- Bütün bu bütçelerin kullanımına karar veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Genel Sekreter Yardımcısı ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan’ın; Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi talimatlarını hiçe sayarak, gerçekte kamuya ait olması gereken bunca geliri pervasızca harcamaya devam etmelerinin, kamu zararı açısından idari ve hukuki karşılığı yok mudur?
Yakın geçmişte Bursa kamuoyuna yansıyan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın maaşlı danışmanı Ferhat Murat’ın, eski ortağı ve sorumlu müdürü olduğu Sinerji adlı şirkete, aynı zamanda Büyükşehir işlerinin verildiğinin Sayıştay tarafından tespit edilmesiyle ilgili bakanlığınız nezdinde herhangi bir inceleme, araştırma veya soruşturma yapılmış mıdır?
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Genel Sekreter Yardımcısı ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan’ın; Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi talimatlarını hiçe sayarak, gerçekte kamuya ait olması gereken bunca geliri pervasızca harcamaya devam etmelerinin, kamu zararı açısından idari ve hukuki karşılığı yok mudur?
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, başta PR çalışmaları yapmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine uymadığını belirterek, İçişleri Bakanlığının yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
CHP’li Mustafa Bozbey’in başkanlığını yaptığı dönemin Nilüfer Belediyesi’nin adeta Bozbey’in çiftliği haline geldiği ortaya çıktı. Belediyenin her bir kadrosunun bizzat Bozbey tarafından yakın akrabalarına peşkeş çekildiği bildirildi. CHP’li Bozbey’in başta eşi Seden Bozbey olmak üzere, eşinin kardeşi Sezen Baştimur, yeğenleri Serhat Bozbey ve Osman Demirtaş ile yeğenin eşi Merve Demirtaş’ı belediyede kadrolu olarak işe aldığı ifade edildi.
Belediye Başkan yardımcılarından Turgay Erdem’in yakın akrabaları Semih Atlı ve Atlı’nın eşi Melahat Atlı da belediyede işe alındı. Yine bir başka belediye başkan yardımcısı Adil Kayaoğlu’nun oğlu Samet Kayaoğlu ve yeğeni Uğur Karacan’ın, bir diğer başkan yardımcısı Nazlı Yazgan’ın kardeşi Bekir Sargın’ın, bir diğer başkan yardımcısı Ahmet Çakıcı’nın oğlunun nişanlısı Azize Karacan’ın ve yine başkan yardımcısı Yalçın Işıkyıldız’ın akrabası Gülşah Yıldızışık Büyükçetin belediyenin çeşitli birimlerinde işe alınarak, belediyenin bütün imkanlarının akrabalara peşkeş çekildiği de iddialar arasında. Peşkeş öyle boyutlara ulaştı ki, Yazı İşleri Müdürü Nurşen Yakın da, “benim neyim eksik dercesine” yeğeni Fatma Soyugüzel’i belediyede işe aldı.
Belediyede göreve getirilen birçok isim ise ihtiyaç duyulmadığı halde güçlü ilişkileri vasıtasıyla işe girmeyi başardı. Bunlardan birisi olan Yasemin Konuk Yiğitoğlu’nun babası çok zengin bir müteahhit olmasına rağmen belediyede göreve getirildi. Mini Cooper marka araçla işe geldiği iddia edilen Cansu Pınar Hayırlıoğlu da bu isimlerden biri. Maddi durumu iyi olduğu halde işe alınanlardan ikisinin de Gülce Güngör ile Derya İyici olduğu belirtildi. Gazeteci Mehmet Ali Yılmaz’ın eşi Rahime Yılmaz’ın da belediyenin insan kaynakları biriminde çalıştığı iddialar arasında. Ayrıca herhangi bir yükselme sınavı açılmadan Nurşen Yakın ve Bircan Uysal’ın da müdür kadrosunda, Zuhal İskender ve Yeşim Özgan’ın da uzman kadrosunda göreve getirildiği kaydedildi.
Konu ile ilgili görüştüğümüz dönemin Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, skandal bir savunma yaparak işe alımları doğruladı ve yetkinliklerine göre aldıklarını kaydetti. Alımları isim olarak tek tek hatırlamadığını belirten Bozbey, “Nilüfer Belediyesi’nde yaklaşık 2000 kişi çalışıyor. İsimlerin bir kısmı zaten yanlış. Eşim benden önce belediyeye girmişti. Yeğenlerim ise yetkin değilse zaten alınmamıştır. Toplasan bir elin parmağını geçer geçmez. Bu isimlerin çoğu da taşerondalar” dedi.
Bozbey’in Rant Kapısı NİLVAK Nilüfer’de sosyal ve kültürel yardımlaşma faaliyetleri yürütmesi gereken Nilüfer Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Vakfı’nın(NİLVAK) Mustafa Bozbey ve ailesi tarafından nasıl sömürüldüğünü gündeme getirmiştik.
NİLVAK yönetiminin tamamının Bozbey ailesinden oluşması, vakfın imkanlarının büyük bir kısmının Bozbey ailesi tarafından kullanılması Bursa gündemini epey meşgul etmişti.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ulusal bir kanalın canlı yayınında vakfın ailesine ait olduğunu ağzından kaçırmasının ardından NİLVAK hem ulusal gündemde hem de sosyal medyada gündeme oturdu. A Haber, Kanal 24 ve Beyaz TV gibi ulusal kanallar haberlerimize geniş yer verirken Twitter’de da en çok konuşulan ikinci konu oldu.