Bir sanayi devi daha arazi fiyatına satıldı! Ankara’da gerçekleştirilen ihaleyi en düşük teklifi veren Sezgek Yapı Planlama alırken, ihale sözleşmesi 94 bin 450 TL karşılığında imzalandı. İhale, bir anlamda da arazinin imara ve özelleştirmeye açılması anlamına da geliyor.
Türkiye sanayisi için büyük önem taşıyan 120 yıllık raylı sistem üretim tecrübesine sahip TÜLOMSAŞ arazisinin uygulamalı imar ve etüt planı için ihaleye çıkarılacağını Millî Gazete manşet haberi ile duyurmuştu. ‘Devrim Niteliğinde Rant Olmasın’ başlığı ile yayımlanan manşet, TÜLOMSAŞ arazisinin ranta kurban edilmemesi için adeta uyarı niteliğindeydi. Ankara’da TCDD tarafından gerçekleştirilen ihale sonuçlandı.
İMAR PLANININ MALİYETİ 253 BİN TL
Tüzel kimliği sonlandırılmasının ardından Eskişehir Cer Atölyesi ve TÜLOMSAŞ arazisi 18 Ağustos’ta uygulamalı imar planı etüdü için ihaleye çıkmıştı. Ankara’da gerçekleştirilen ihale 6 Ekim’de sonuçlandı. Toplam 7 şirketin teklif verdiği, ancak 6 şirketin teklifinin geçerli sayıldığı ihaleyi en düşük teklifi veren Sezgek Yapı Planlama aldı. İhale Sözleşmesi 9 Eylül 2020 tarihinde 94 bin 450 TL karşılığında imzalandı. 210 gün sürede hazırlanması planlanan uygulamalı imar planı ve etüt için yaklaşık maliyet 253 bin 166 TL olacak.
NE OLMUŞTU?
TCDD’nin bağlı ortaklıkları olan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ), Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ), 4 Mart 2020 tarihinde tüzel kişiliklerine son verildi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Resmî Gazete’de yayımlanan kararın ardından üç şirket, iktisadi devlet teşekkülü Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) adı altında birleştirildi.
Tüzel kişiliği sonlanmış olsa da Eskişehir’de fiili olarak hayatta olan TÜLOMSAŞ’ın akıbeti için vatandaşlar endişe içerisindeydi. TCDD, 123 hektarlık arazide bulunan gar sahasının ve demiryolu kapalı kesitinin aydınlatılması, elektrik güç ihtiyacının karşılanması için gerekli olan teknik binanın inşaatına başlamıştı.
Buraya kadar her şey normal gözükse de Tepebaşı Belediyesi arazinin ‘1/1000 ölçekli planı’ olmadığı gerekçesiyle inşaatı mühürledi. Tepebaşı Belediyesi’nin kaçak olarak nitelediği arazi için TCDD, 1/1000 ölçekli planın hazırlanması için gereken ‘jeolojik ve jeoteknik etüt raporu ile uygulamalı imar planı’ ihalesini gerçekleştirme kararı aldı. İhale, bir anlamda da arazinin imara ve özelleştirmeye açılması anlamına geliyor. Bu nedenle ihale toplumda TÜLOMSAŞ arazisi içerisinde yer alan yeşillik alanın rant uğruna kurban edileceği yönünde endişe oluşturdu.