Depresyon, Alzheimer’ın Erken Bir İşareti Olabilir
Boston’daki Brigham and Women’s Hastanesi’nden nöropsikoloji uzmanı Catherine Munro, “Araştırmalarımız, depresyon semptomlarının Alzheimer’ın klinik öncesi bir özelliği olabileceğine dair ek destek sağlıyor.”
Nöroloji uzmanı Dr. Marc Gordon, araştırmaya dahil olmasa da, “Depresyon Alzheimer’a neden olmaz. Ancak Alzheimer’ın beynin bu bölgesini etkileyen patolojisi, hastalığın nispeten erken bir aşamasında depresif semptomlara yol açar.”
Munro ve ekibi, Harvard Yaşlanan Beyin Çalışması’ndan 154 katılımcının depresif semptomlarını inceledi. Hiçbiri bunama belirtisi göstermiyordu. 2010-2022 yılları arasında kaydedilen veriler, katılımcıların dokuz yıl boyunca her iki ila üç yılda bir çekilen PET taramalarını içeriyordu.
Taramalar, Alzheimer belirtisi olan beyindeki amiloid plaklarının birikimini ölçtü.
Depresyon ve Amiloid Birikimi Arasındaki Bağlantı
Munro’nun ekibi, en başta hafif depresif semptomlar gösteren veya hiç göstermeyen katılımcılarda, depresif semptomların artışının duygusal kontrolü yöneten beyin bölgelerinde erken amiloid birikimiyle bağlantılı olduğunu keşfetti.
Bu bağlantı, hafıza veya düşünce sorunları ortaya çıkmadan önce de gözlemlendi.
Uzmanlar, kişilerin her zaman zihinsel zorluklar nedeniyle depresyona girmediğini, ancak depresyonlarının Alzheimer’la ilişkili amiloid birikimiyle bağlantılı olabileceğini açıkladı.
Munro’nun ekibi, bu bulguların risk altındaki kişilerde depresyonun, bilişsel sorunlardan önce Alzheimer’ın olası bir uyarı işareti olabileceğini gösterdiğini belirtiyor.
Araştırmacılar, depresif semptomların bir gün Alzheimer teşhisi için bir kontrol öğesi haline gelebileceğine inanıyor.
“Psikiyatri kliniklerine başvuran ve Alzheimer taraması yapılan yaşlı hastalarda bilişsel değişikliklere ek olarak yeni ve artan duygusal semptomların izlenmesinin önemi vurgulanmalıdır.”