Beyaz Makarna Gerçekten Sağlığa Zararlı mı?
Süpermarketlerde makarna reyonları, geleneksel beyaz makarnadan glütensiz seçeneklere kadar pek çok seçenek sunuyor. Pirinç, mercimek, bezelye ve mısırdan üretilen makarnalar artık sadece alerjisi olanlara değil, sağlıklı beslenenlere de hitap ediyor. Peki, beyaz makarnanın gerçekten sağlığa zararlı mı?
Beslenme uzmanı Rob Hobson, beyaz makarnanın kötü bir üne sahip olduğunu söylüyor. Ancak karbonhidratların beslenmenin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekiyor. Hobson, yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin kan şekerini hızla yükseltebileceğini ancak bunun yalnızca aşırı tüketildiğinde sorun olduğunu belirtiyor.
Beyaz makarnanın sağlıklı bir öğün haline gelmesi için nasıl servis edildiğine dikkat edilmeli. Domates sosları, sebzeler ve sağlıklı yağlar ekleyerek besin değerini artırılabilir. Özellikle zeytinyağı, sarımsak ve sebzelerle yapılan sağlıklı tarifler öneriliyor.
İtalyanların %30’u haftada dört veya beş kez makarna yerken, İngilizlerin %68’i haftada en az bir kez tüketiyor. Hobson, çeşitlilik açısından her gün makarna yemenin tavsiye edilmediğini ancak haftada birkaç kez tüketmenin sorun olmadığını belirtiyor.
Son yıllarda oldukça popüler olan tam tahıllı makarnaların, beyaz makarnadan daha sağlıklı olduğu konusunda genel bir görüş birliği var. Bu makarnalar, vitamin ve mineraller açısından daha zengin.