Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin ilçelerinde hayvancılıkla uğraşan besicilerle görüştü.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Zorlanıyor
Gürer, küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerindeki sorunların arttığını ve maliyet artışlarının sektörü sıkıntıya soktuğunu belirtti. “1 ila 10 hayvanı olan ve çiftçilik yapmayanların artık ahırı boşaldı. Orta ölçekli işletmelerde yem fiyatlarından dolayı hayvancılık yapanlar, bu işin sürdürülebilir olmadığını söylüyorlar.”
Yem Fiyatları ve Faizler Sektörü Etkiliyor
Gürer’in görüştüğü besicilerden Süleyman Demirtaş, “Çiftçilik yapmadan hayvancılık yapan ayakta kalamaz” diyerek görüşünü dile getirdi. “Yarım litre ambalajlı su 10 liradan satılırken, 1 litre çiğ süt 12 liradan alınması besiciyi bitirip bu işi yapma demektir.”
Gürer, TÜİK’in son büyükbaş hayvan sayısı istatistiklerine dikkat çekti. Haziran 2024’te 16 milyon 555 bin baş büyükbaş hayvan varlığı olduğunu belirten Gürer, “Sığır sayısı bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,2 azalarak 16 milyon 396 bin başa düştü” dedi.
“Manda sayısı ise yüzde 2 azalarak 159 bin baş olarak gerçekleşmiş bulunuyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılından beri ithalata rağmen büyükbaş hayvan varlığı azalmaya devam ediyor.”
Demirbaş, 2017-2018 yıllarında başladıkları hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirtti. “Maliyetlerimiz çok yükseldi. Yemin torbası 50 liraydı, şimdi 600-620 lira. Kredi faizleri de yüzde 5’ten yüzde 26’lara çıktı.”
“Bizim maliyetlerimizde yem yüzde 70’ini oluşturuyor. Biz hem et hem süt üretimi yapıyoruz. Günlük bir hayvan 10-12 kilo yem tüketiyor. Çiftçilik de yapıyoruz, kaba yemimizi kendimiz yetiştiriyoruz.”
Demirbaş, süt ve et üretimi yaptıklarını, maliyetlerinin hızla arttığını söyledi. “Geçen yıllarda 485 hayvanımız varken şu an 350’ye düştük. Biz de satıyoruz. Üretmeden ziyade gerilemeye gidiyoruz.”
Demirbaş, “Biz aile şirketiyiz, hepimiz buradayız. Düğünümüz, derneğimiz yok, hafta sonumuz yok, tatilimiz yok. Tamamen buradayız, tüm gelirimizi hayvancılıktan temin ediyoruz.”
“Şu anda başa baş gidiyoruz ama maliyetlerimizin yüzde 70’ini yem oluşturuyor, geri kalan yüzde 30 diğer masraflara gidiyor. Bize şu anda hiçbir şey kalmıyor.”
Gürer, yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini ve ithal hayvan politikalarının uzun vadede ülke hayvancılığına zarar verdiğini vurguladı. “Besicilik yapılıyor ama gelir sağlayamaması durumunda işletme daralmayı düşünüyor.”
Demirbaş, fabrikaların üreticileri tehdit ettiğini ve fazla süt almayacaklarını belirterek üreticiyi baskı altında tuttuklarını söyledi. “Fabrikalar şu anda bizleri tehdit altında tutuyor. Diyor ki ‘Fazla sütünüzü almayacağız.'”