enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Advert

Besiciler çıkmazda: Süt sudan ucuz

Besiciler çıkmazda: Süt sudan ucuz
18.09.2024 10:58
11
A+
A-

Hayvancılıkta Maliyet Artışları Sektörü Tehlikeye Atıyor

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin ilçelerinde hayvancılıkla uğraşan besicilerle görüştü.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Zorlanıyor

Gürer, küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerindeki sorunların arttığını ve maliyet artışlarının sektörü sıkıntıya soktuğunu belirtti. “1 ila 10 hayvanı olan ve çiftçilik yapmayanların artık ahırı boşaldı. Orta ölçekli işletmelerde yem fiyatlarından dolayı hayvancılık yapanlar, bu işin sürdürülebilir olmadığını söylüyorlar.”

Yem Fiyatları ve Faizler Sektörü Etkiliyor

Gürer’in görüştüğü besicilerden Süleyman Demirtaş, “Çiftçilik yapmadan hayvancılık yapan ayakta kalamaz” diyerek görüşünü dile getirdi. “Yarım litre ambalajlı su 10 liradan satılırken, 1 litre çiğ süt 12 liradan alınması besiciyi bitirip bu işi yapma demektir.”

Büyükbaş Hayvan Varlığında Azalma Devam Ediyor

Gürer, TÜİK’in son büyükbaş hayvan sayısı istatistiklerine dikkat çekti. Haziran 2024’te 16 milyon 555 bin baş büyükbaş hayvan varlığı olduğunu belirten Gürer, “Sığır sayısı bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,2 azalarak 16 milyon 396 bin başa düştü” dedi.

“Manda sayısı ise yüzde 2 azalarak 159 bin baş olarak gerçekleşmiş bulunuyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılından beri ithalata rağmen büyükbaş hayvan varlığı azalmaya devam ediyor.”

“Yem Fiyatları Katlandı, Faizler Belimizi Büktü”

Demirbaş, 2017-2018 yıllarında başladıkları hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirtti. “Maliyetlerimiz çok yükseldi. Yemin torbası 50 liraydı, şimdi 600-620 lira. Kredi faizleri de yüzde 5’ten yüzde 26’lara çıktı.”

“Bizim maliyetlerimizde yem yüzde 70’ini oluşturuyor. Biz hem et hem süt üretimi yapıyoruz. Günlük bir hayvan 10-12 kilo yem tüketiyor. Çiftçilik de yapıyoruz, kaba yemimizi kendimiz yetiştiriyoruz.”

“Kesime Giden Çok Hayvan Var”

Demirbaş, süt ve et üretimi yaptıklarını, maliyetlerinin hızla arttığını söyledi. “Geçen yıllarda 485 hayvanımız varken şu an 350’ye düştük. Biz de satıyoruz. Üretmeden ziyade gerilemeye gidiyoruz.”

“Tatilimiz Yok”

Demirbaş, “Biz aile şirketiyiz, hepimiz buradayız. Düğünümüz, derneğimiz yok, hafta sonumuz yok, tatilimiz yok. Tamamen buradayız, tüm gelirimizi hayvancılıktan temin ediyoruz.”

“Şu anda başa baş gidiyoruz ama maliyetlerimizin yüzde 70’ini yem oluşturuyor, geri kalan yüzde 30 diğer masraflara gidiyor. Bize şu anda hiçbir şey kalmıyor.”

“Hayvan İthal Etmek Yerine Yerli Üretici Desteklenmeli”

Gürer, yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini ve ithal hayvan politikalarının uzun vadede ülke hayvancılığına zarar verdiğini vurguladı. “Besicilik yapılıyor ama gelir sağlayamaması durumunda işletme daralmayı düşünüyor.”

“Fabrikalar Bizi Tehdit Ediyor”

Demirbaş, fabrikaların üreticileri tehdit ettiğini ve fazla süt almayacaklarını belirterek üreticiyi baskı altında tuttuklarını söyledi. “Fabrikalar şu anda bizleri tehdit altında tutuyor. Diyor ki ‘Fazla sütünüzü almayacağız.'”

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.