Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında sayılan ‘Berlin Uluslararası Turizm Fuarı’na (ITB) Bursa, imzasını attı. Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği tarafından açılan stantta, kentin değerleri ve güzellikleri tüm yönleriyle tanıtıldı.
Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında sayılan ‘ITB Berlin 2019 Fuarı’nda Bursa rüzgarı esti.
‘ITB Berlin 2019 Fuarı’nın resmi açılışı, Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier tarafından yapıldı. Açılış törenine Altmaier’in yanı sıra bu yıl ITB’nin partner ülkesi Malezya’nın Kültür Bakanı Datuk Mohamaddin bin Ketapi de katıldı. 6-10 Mart tarihleri arasında düzenlenen ITB’de, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 181 ülkeden 10 bin katılımcı yer aldı. ITB’ye Türkiye’den 100’ün üzerinde otel, tur operatörü, seyahat acentesi ile turizm alanında faaliyet gösteren kurum, dernek ve kuruluş katılım sağladı.
Bursa standına yoğun ilgi
Bursa’nın turizm potansiyelinin ulusal ve uluslararası alanda ivme kazanması adına çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘ITB Berlin 2019 Turizm Fuarı’nda Bursa standı ile göz doldurdu. Termali, ecdat mirası eserleri, somut kültürel mirası Bursa ipeği ve diğer pek çok değeriyle Bursa’nın, 17 ilçesine dair tüm güzellikleri, 5 gün boyunca fuarda tanıtıldı. Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği tarafından açılan stantta, Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Turizm ve Tanıtma Şube Müdürü Ercüment Yılmaz, Bursa’nın değerlerini stant ziyaretçilerine anlattı. İngilizce, Almanca ve birçok yabancı dilde Bursa adına hazırlanan yayınlar, turizmcilerin ilgi odağı oldu. Fuarda sergilenen ve Bursa’nın somut kültürel değeri olan Bursa ipeği ile İznik çinileri de fuarın ziyaretçilerinden çok büyük ilgi gördü.
Türkiye standında tema Göbeklitepe
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan Türkiye standında, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa yakınlarındaki Göbeklitepe’nin tanıtımına ağırlık verildi. Türkiye’de 2019, Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmişti. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre stantta, Türkiye’nin deniz ve güneşinin yanı sıra son yıllarda sayıları artan golf merkezlerinin, mavi yolculuğun, termal sağlık turizminin ve bisiklet gibi doğa sporu imkanlarının da tanıtılması hedeflendi. Türkiye standının açılışına Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.
ITB’de yenilikler
ITB yönetiminden yapılan açıklamaya göre, 53’üncü kez kapılarını açan fuarda bu yıl seyahat ve teknolojik yenilikleri bir araya getiren ürünlerin tanıtımı yapıldı. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamaları, gidilecek şehirlere veya kalınacak otellere seyahat öncesinde göz atma imkanı tanıdı. Bu yıl seyahat teknolojileri ve elektronik turizm gibi alanlara ise daha geniş yer aldığı belirtiliyor.
ITB çerçevesinde düzenlenen kongrede ise turizmin yoğun olduğu bölgelerde turistlerle yerli halk arasında yaşanan sorunlar, müşterilerin değişen talepleri, iklimlerin korunması gibi konulara turizm sektörünün vereceği tepki tartışıldı, kongreye yaklaşık 400 konuşmacı katıldı.
Arap ülkelerinin stantları da dikkat çekti
ITB’de bu yıl Arap ülkelerinin açtığı stantlar da dikkati çekti. Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi, bu yıl ilk kez ITB’ye katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük kenti olan Dubai’nin yanı sıra gelecek yıl partner ülke olacak Umman bu yıl daha geniş stantlarla temsil edildi. ITB’den yapılan açıklamaya göre, bu yıl turizm sektörünün yükselen trendleri arasında yer alan sağlık turizmi ve iş seyahatleri alanında da daha geniş yer ayrıldı.