enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Bebeklerin kafasındaki ilginç boşluk… Bıngıldak ne zaman kapanır?

Bebeklerin kafasındaki ilginç boşluk… Bıngıldak ne zaman kapanır?
15.09.2024 15:16
14
A+
A-

Bıngıldak: Bebeğin Kafatası ve Beyin Gelişimi İçin Önemli

Kafatası, beyin dokusunu, beyin zarlarını ve kafatası ile koruyan birçok kemikten oluşur. Bıngıldak, kafa kemiklerinin birleşme noktasındaki bağ dokularından oluşur. Bebeklerdeki kafatası kemiklerinin oluşmamasının en önemli nedenlerinden biri doğum kanalından daha kolay geçmesi içindir. Ayrıca beyin gelişimi için de oldukça önemli bir yere sahip olan bıngıldak zamanla sertleşir ve kapanmaya başlar.

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bebeklerin kafatasında bıngıldak diye nitelendirilen kıkırdak yaklaşık olarak 1-1,5 yaş arasında kapanmaktadır. Ancak bazı çocuklarda nadirde olsa arka bıngıldak açık olabilir ve 3 ay içinde kapanması gerekir. Bu durumla karşılaşanlar bebeğinin kafa çevresini sık sık ölçmesinde fayda bulunur.

Erken Kapanma Sorun Teşkil Eder mi?

Bebeğinizin bıngıldağı çok erken kapanırsa yani kemikli plakalar craniosynostosis adı verilen bir durumla karşılaşılırsa o zaman müdahale edilmelidir. Bu durum bebeğinizin zekasının yeterince gelişmemesine neden olabilir. Bu sebepten dolayı acilen doktorunuzdan yardım almanız gerekir.

Bıngıldakta Değişim Normal midir?

Bebeğiniz ağladığında nefes alıp verdiğinde bıngıldakta şişme görülmesi normaldir. Ancak normalden fazla şişlik bebeğinizin beyninde enfeksiyon ya da başka bir sorunun sinyallerini verebilir. Bebeğinizin bıngıldağında şişme ve yanı sıra ateş görülüyorsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.