** İkinci Dünya Savaşı Sonrası Şeker Tüketimi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri**
Araştırmacılar, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’de şeker kısıtlamalarının kaldırılmasının sağlık üzerindeki etkilerini incelediler. Kısıtlamaların kalkmasıyla günlük şeker tüketimi hızla iki katına çıktı.
California Üniversitesi’nden bir ekip, 1951-1956 yılları arasında İngiltere’de doğan 60.000 kişinin sağlık verilerini analiz etti. Şeker kısıtlaması sırasında doğanlarda obezite riski %30 daha düşüktü.
Çalışma, yaşla birlikte tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon risklerinin arttığını, ancak şeker kısıtlaması sırasında doğanlarda bu artışın daha yavaş olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, hamilelik sırasında düşük şeker alımının da bebeğin gelecekteki sağlığını olumlu etkilediğini vurguladı. En büyük sağlık yararları, hem hamilelik hem de katı gıdalara geçiş sırasında şekerin az tüketildiği durumlarda görüldü.
araştırmacılardan Tadeja Gracner, erken yaşta yüksek şeker tüketiminin metabolizmayı ve tat tercihlerini kalıcı olarak etkileyebileceğini belirtti. Şekerin aşırı tüketimi tatlı gidalara olan isteği artırabilir.
Gracner, tatlı yiyeceklerin ölçülü olarak tüketilebileceğini ancak çocuklarda şekerin sınırlı tutulmasının sağlıklı bir başlangıç sağlayacağını vurguladı.
Uzmanlar, anne adaylarının ve ebeveynlerin şeker alımını kısıtlamaları gerektiğini ve gıda endüstrisinin bebek ve çocuk ürünlerindeki şeker miktarını azaltması gerektiğini tavsiye ediyorlar.