enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Bayram öncesi ATM’lere hücum

Bayram öncesi ATM’lere hücum
21.06.2024 15:59
17
A+
A-

Bayram Dönemlerinde Tedavüldeki Banknotlarda Rekord Artış: Nakit Talebi Yükselişte

Bayram tatilleri yaklaştıkça vatandaşlar geleneksel olarak ATM’lerden nakit çekerek harcamalarına hazırlanıyorlar. Son Kurban Bayramı öncesinde de bu durum kendini gösterdi ve Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre emisyon haftalık bazda 91,9 milyar TL artarak 681,1 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakam, tarihi bir zirve olarak kaydedildi.

Nakit kullanımı, kredi kartlarının giderek yaygınlaşmasına rağmen enflasyon nedeniyle artıyor. Bayram tatillerinde nakit talebinin zirve yaptığı görülüyor. Ramazan Bayramı öncesi yapılan incelemede emisyon 63,7 milyar TL artarken, geçen yıl Kurban Bayramı’ndan önce 79,4 milyar TL artmıştı.

Tedavüldeki banknotlar arasında 200 TL’lik banknotlar %44,5’lik payla en yüksek orana sahip. Bunu %21,9 ile 100 TL’lik banknotlar ve %8,1 ile 50 TL’lik banknotlar takip ediyor.

Son dönemde artan vergi denetimleri, kayıt dışı mal ve hizmet ticaretine yönelik IBAN üzerinden para transferlerinden kaçınma eğilimine yol açtı. Bayram öncesi hızlı nakit talebinde, geleneksel bayram etkisi dışında IBAN’dan para gönderiminden kaçınılmasının da rol oynaması muhtemel.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.