enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bankalar emlak ‘zengini’: ‘Batık kredi’ nedeniyle 16 bin gayrimenkule el kondu

Bankalar emlak ‘zengini’: ‘Batık kredi’ nedeniyle 16 bin gayrimenkule el kondu
09.03.2019 18:40
347
A+
A-

Bankaların ‘batık krediler’ nedeniyle el koyduğu gayrimenkul sayısı 15 bin 532’e ulaştı.

Bir kısım gayrimenkulün de değerleme aşamasında olduğu için henüz satışa çıkarılmadığı, bunlar da eklendiğinde finans sektörünün elindeki gayrimenkul sayısının daha da yüksek olacağı belirtildi.

El konan en fazla gayrimenkul 8 bin 454 adetle kamu bankalarında. Özel bankaların elinde ise 6 bin 296, katılım bankalarında 782 gayrimenkul bulunuyor.

En çok Vakıfbank’ta

Satılık gayrimenkullerde kamu bankalarında Vakıfbank 3 bin 544 adetle, özel bankalarda İş Bankası 1065 gayrimenkulle ve katılım bankalarında ise Türkiye Finans 375 gayrimenkulle ilk sırada yer alıyor.

Reklam

Geçen yıl ağustosta Türk Lirası’ndaki sert değer kaybının ardından çok sayıda şirket nakit akışını kontrol etmekte zorlanmış ve finansal anlamda sıkıntıya düşmüştü. Bankaların takipteki kredi oranı yüzde 4’ü aşarken ekonomi yönetimi bu sene oranın yüzde 6’ya kadar çıkabileceğini açıklamıştı.

Batık kredileri devlet alacak iddiası

Bloomberg ajansı geçtiğimiz eylül ayında hükümetin sorunlu krediler için bankalara yardım etmek istediğini, buna göre hükümetin tahsili gecikmiş takipteki kredileri bankalardan alıp devlete bağlı bir kuruluşa aktararak piyasalardaki ‘sermaye takviyesi ihtiyacını dindirmeyi’ amaçladığını yazmıştı. Daha sonra bu iddia Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yalanlanmıştı.

‘İpotek Finansman Kurumu’ geliyor

Son olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 milyon TL sermaye ile İpotek Finansman Kurumu kurulmasına karar verdi.

Burdaki sisteme göre, konut stokları bu fon üzerinden sukuk (faizsiz bankacılık ilkelerine uygun menkul kıymet) ya da tahville menkulleştirilerek, çeşitli kampanyalarla tüketiciye sunulacak.

Konuya yakın ekonomi yetkililer ve kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, kurulacak kuruma 12 bankanın ortak olması bekleniyor.

Kaynaklar bankalardan yüzde 5 ortak olmasının beklendiğini, diğer ortakların da Hazine Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul (BIST) , Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) olacağını söyledi.

Kaynakların verdiği bilgiye göre ortak olması beklenen bankalar arasında Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Halkbank, Vakıfbank, Emlak Bank, Kalkınma Bankası, Burganbank, TSKB , Garanti Bankası, Akbank ve TEB yer alıyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.