BURSA – Bursa Nilüfer Odunluk’taki o projeye yürütmeyi durdurma geldi! Gelişmeyi ilk kez duyurduğumuz tarih 25 Haziran 2022‘ydi.
Son dönemde âdeta talan edilen Odunluk Mahallesi‘nde bir plan değişikliğine gidilmişti.
4683 ada, 1 parselde, “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı” fonksiyonunda kalan alanın, “Gelişme Konut Alanı”, “Yol” ve “Park Alanı” kullanımlarına dönüştürülmesi gerçekleştirilmişti.
Burada da karşımıza çıkmıştı son dönemin trendi.
Yer önce rezerv alan ilan edilerek tüm yetki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na geçirilmişti.
Ardından bakanlık marifetiyle parsel bazlı değişikliğe gidilmişti.
Akademik odalar; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü nezdinde söz konusu plan değişikliğine itiraz etmişti.
İtiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verilmişti:
“İmarlı parsel konut alanına çevrilerek yoğunluk artışına gidilmiş, merkezi bölgede sıhhileştirme yapılarak desantralizasyonun sağlanması gerekirken tam tersi yönde hareket edilmiştir. Plan hükümlerinde belirtildiği üzere en fazla nüfus kestirimi yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile gelecek ilave nüfusun planlama bölgesi nüfusuna olan etkisi raporda irdelenmemiş, nüfus projeksiyonunun geçilip geçilmediği yönünde bir analiz yapılmamıştır.”
1/25000 ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı kararları incelendiğinde Mihraplı Caddesi’nden başlayarak Orhaneli yolunun, söz konusu parselin bulunduğu doğu bölümünde yol boyu Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı imarlıydı.
Parsel bazında bir bölgenin konut alanı olarak değiştirilmesi plan ana kararlarını, sürekliliğini ve bütünlüğünü bozuyordu…
Ayrıca diğer yerlerin de binalarla dolmasının önünü açıyordu.
Odunluk‘taki söz konusu parselde lojman yapılacağı söylense de edindiğimiz bilgiler yine ciddi bir müteahhit rantının varlığına işaret ediyordu.
Bakanlık tarafından yapılan plan değişikliği uygulamalarında karşımıza genellikle hep aynı firmanın çıkması ise soru işaretlerini artırıyordu.
Yanıtsız kalmıştı Ankara merkezli kararlar ile Bursa’nın dizayn edilmesi ne kadar sağlıklı; altyapı, yoğunluk artışının sonuçları hesaplanmadan, gerekli yatırımlar gerçekleştirilmeden her yerin betonlaştırılması bu kentin yararına mı soruları…
Oysaki işi Ankara’da çözün, kimse ses etmez yaklaşımının Bursa’yı parsel parsel tükenişe sürüklediği açıktı!
Hâliyle vicdanlı bilim insanları bu düzenlemeye kayıtsız kalamazdı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na karşı Odunluk‘taki plan değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldı.
Bursa 3. İdare Mahkemesi, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca” plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi!
Yürütmeyi durdurma kararlarının ne kadar önemli olduğu bir kez daha tescillendi!
Bakın az önce bahsettiğimiz, yürütmeyi durdurma kararı alınan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na ait arazinin yanındaki şu an 16 apartmanın olduğu alanla ilgili yapılan plan değişikliği 2016’da belediye meclislerinde (Nilüfer ve Büyükşehir) kabul edilmişti.
Mevcutta konut dışı kentsel çalışma alanıyken birileri yararlansın diye (bu hikayede başrolde Bakyapı vardı) söz konusu mevki ticaret ve konut alanına çevrilmişti.
Bu hukuka aykırı plan değişikliğine akademik odalardan itiraz gelmişti.
Dava açılmıştı ancak mahkeme süreci devam ederken binalar çoktan dikilmişti.
Çünkü ne hikmetse yürütmeyi durdurma kararı verilmemişti!
1/1000 ölçekli Odunluk Uygulama İmar Planı kapsamında yer alan Odunluk Mahallesi Eski: 4684 ve 249 adalar Yeni: 7576-7577 adalara ilişkin Nilüfer ve Büyükşehir Belediye meclislerinde 2016’da onaylanan uygulama imar planı değişikliği Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi!
Bursa 1. İdare Mahkemesi, plan değişikliğini “1/1000 ölçekli Odunluk Uygulama İmar Planı Değişikliği’nin üst ölçekli planlara aykırı olduğu, artan nüfus yoğunluğunun donatı eksikliğine neden olacağı ve plan bölgesi içindeki donatı standartlarını düşüreceği sebebiyle planlama ilke ve esasları ile şehircilik ilkeleri, mevzuat ve kamu yararı yönünden hukuka aykırı olduğu” gerekçeleriyle iptal etti.
İşte bu sebeple Odunluk’la ilgili yeni bir 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ihtiyaç duyuldu.
Binalar inşa edildiğinden plan boşta kaldığı için tekrar plan değişikliğine gidildi.
Onaylanan yeni planla bölgenin imar durumu 2016 öncesindeki şartlara getirildi.
Ancak dediğimiz gibi iş işten çoktan geçti.
Halk dilinde durumun özeti şu yani; yeni önerilen plan onaylandı, askıya çıktı, itiraz olmadı yürürlüğe girdi ki başka hâli mahkeme zaten kabul etmeyecekti, böylelikle plan üstündeki tam 16 bina kaçak duruma düştü!
Daha önce yönelttiğimiz, “Yeni önerilen plana uyması için o binalardaki fazla katların yıkılması lazım! Peki, yıkılacaklar mı?” sorusu da yanıtsız!
İlgili belediyeler işlerine gelmediğinden akademik itirazları kabul etmiyor onu anladık da mahkemelerin en azından yargı süreci tamamlanana kadar, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmamak, yeni kent suçlarını önlemek için yürütmeyi durdurma kararı alması gerekiyor!
Aksi takdirde olan Bursa’ya ve olan bitenden habersiz şekilde planlara aykırı projelerden konut alan yurttaşa oluyor!
Bu nedenle Odunluk’taki son plan değişikliğiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı alan yargı mensupları umarız herkese örnek olur diyelim!
Veysel Bakgör’ün tamamen hukuksuz yaptığı yerlerin önünü açan siyasetçi kim?
Ak Partili bir siyasetçinin koruduğu iddiaları doğru mu?
İddialara göre Veysel Bakgör’ü Adli Makamlarda koruyan üst düzey Yargı Bürokratı kim?
Bu yargı bürokratı ile haftanın en az dört günü görüşen ünlü avukat kim?
Bu üst düzey yargı bürokratının, Veysel Bakgör’ün Konya, Balıkesir ve Bursa projelerinden mülkler edindiği doğru mu?
Bu yargı bürokratı bu gayrimenkulleri nasıl aldı? Maaşı ne kadar?
İddialara göre hakkında hala fetöden tahdit bulunmasına rağmen Veysel Bakgör ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın ortak çıkar ilişkileri nedir?
Kaynak: Yaman Kaya – Murat Doruk