Bakan Pakdemirli: ‘Milas zeytinyağı’ ile AB’de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada,
tarihi binlerce yıl önceye dayanan Milas bölgesindeki zeytinyağı üretiminin, yöre insanının kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek,
Milas ilçe sınırları içinde çok yaygın bir şekilde “memecik” türü zeytin ağaçlarının bulunduğunu aktardı.
Memecik türünün, milyonlarca yılda oluşmuş Akdeniz iklim kuşağının, coğrafi bölgesinin doğal bitki ve ağaç türlerinden biri olduğu bilgisini veren Pakdemirli, yörenin havasından, toprağından ve suyundan aldığı özellikleriyle memecik türünden, üstün lezzetli zeytin ve zeytinyağı üretildiğine dikkati çekti.
Pakdemirli, Milas’ın coğrafi özellikleri sebebiyle zeytin ağaçlarının, yağ oranı yüksek, aroması bol, polifenol değerleri zengin ürünler verdiğine işaret ederek, ağaçların, doğal ortamında, insan müdahalesi olmadan kendiliğinden yetişmesinden dolayı Milas zeytinyağının da organik özellikte olduğunu vurguladı.
Bu özellikleri sebebiyle Milas zeytinyağının,
AB Komisyonu tarafından 23 Aralık’ta tescil edilerek koruma altına alındığını belirten Pakdemirli,
“Bu tescil işleminden sonra ülkemizin, AB’de coğrafi tescil alan ürün sayısı beşe yükseldi.” değerlendirmesinde bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milas zeytinyağının, bugün Avrupa Birliği (AB) nezdinde de tescillendiğini bildirdi.
Varank, Twitter hesabından, Milas zeytinyağının, AB’de coğrafi işaret alarak tescil edilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Varank, paylaşımında,
“Avrupa Birliği nezdinde yapılan başvuruya ilişkin inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Milas zeytinyağı, 23 Aralık 2020 tarihinde Avrupa Birliği nezdinde de tescillendi.” ifadelerini kullandı.
“Milas Zeytinyağı” Avrupa Birliği’nde de tescillendi.
Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuruya ilişkin inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Milas Zeytinyağı, 23 Aralık 2020 tarihinde Avrupa Birliği nezdinde de tescillendi. @TURKPATENT pic.twitter.com/0PyNHEDuvp
— Mustafa Varank (@varank) December 23, 2020
Türk Patent ve Marka Kurumundan yapılan açıklamada da AB’ye Milas zeytinyağının tescili için başvurunun 2017’de Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapıldığı belirtildi.
AB’nin ilgili komisyonunda kabul edilerek 17 Eylül tarihinde ilan edilen başvuruya herhangi bir itiraz gelmemesi üzerine söz konusu yağın,
AB’nin coğrafi işaretli ürünleri arasına girdiğinin kaydedildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Milas zeytinyağı; Antep baklavası Aydın inciri, Aydın kestanesi ve Malatya kayısısından sonra
Türk Patent ve Marka Kurumu, ülkemizde ulusal coğrafi işaret başvurularına ilişkin işlemleri yürütmekle birlikte,
AB nezdinde coğrafi işaret koruması başvurusunda bulunmak isteyen kurum ve kuruluşlarımıza teknik anlamda uzmanlık desteği sağlamaktadır.”
Açıklamada, AB’de tescil süreçleri devam eden 18 coğrafi işaretin bulunduğu ifade edildi.