İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturmada, okların Türkiye’ye döndürülme çabası başladı.
İNGİLİZ TUZAĞI
Bunun temelini de İngiliz medyası attı. Ülkede yayın yapan gazetelerde sık sık Türkiye’yi suçlayıcı haberler yayınlandı.
Yaşananların ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,BBC’ye konuştu.
Röportajın ilerleyen kısımlarında BBC muhabiri Yalda Hakim, Kaşıkçı cinayetinde Türkiye’nin tavrının samimi olmadığını belirterek sorusunu iletti. Bakan Akar’ın cevabı ise oldukça netti.
“SAMİMİYETTEN UZAK DEĞİL Mİ…”
İşte röportajın bazı kısımları…
BBC: Birçok kişi Türkiye’nin Cemal Kaşıkçı’yı savunup onun için adalet peşinde koştuğunu söylüyor. Türkiye’de bu kadar çok gazeteci tutukluyken bu, samimiyetten uzak bir yaklaşım değil mi?
Hulusi Akar: Türkiye’de cezaevlerindeki hiçbir gazetecinin durumu ile Cemal Kaşıkçı olayı arasında benzerlik yoktur. Hapistekiler kapalı kapılar arkasındaki faaliyetleri nedeniyle haklarında hazırlanan dosyalar kapsamında cezaevindeler. Bunların hiçbiri gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezaevinde değil. Bu asla gerçekçi değil.
“DOSYALARA DİKKATLİ BAKIN”
BBC: 100’ü aşkın gazetecinin hapiste olduğu haberleri var. Bu sayı Çin’dekinden fazla.
Hulusi Akar: Onlar gazeteci değil. Gazeteci unvanına sahip olabilirler ama…
BBC: Peki kanıtınız ne?
Hulusi Akar: Pek çok kanıt var. Dosyalarına dikkatli bakarsanız ne yaptıklarını, gazetecilikten ne kastettiklerini anlarsınız.
“EĞER ÇOK İLGİLİYSENİZ…”
BBC: Vladimir Putin gibi otokratlar, hatta Muhammed bin Selman, insanlar hakkında bu tür şeyler söylüyor.
Hulusi Akar: Türkiye’deki dava dosyalarını diğerleriyle karıştırmayın. Eğer çok ilgiliyseniz, savcılığa ve mahkemeye gidip onların ne yaptıklarına dair bilgi alabilirsiniz.
İDLİB MESELESİ
BBC: Kısaca Suriye’ye değinecek olursak, Türkiye Rusya’nın Suriye’deki eylemlerini, Humus’un ve Halep’in bombalanmasını eleştirmedi. Rusya’nın sorumlu olduğu tüm bu eylemlere eleştirel yaklaşmadı.
Hulusi Akar: Mevcut istikrarı muhafaza etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Suriye ve İdlib’deki tutumumuz budur.
BATI İLE OLAN İLİŞKİLER
BBC: Türkiye’nin Batı’dan kopmakta olduğuna dair yorumlara ne diyorsunuz?
Hulusi Akar: Bu yorumların nedenini anlamıyorum. Bazı ülkelerle sorunlarımız var. Ama bunlar sadece Batılı ülkeler değil, Doğu ülkeleriyle de sorunlarımız var. Bu sorunları müzakere ederek ortak çözümler bulmaya çalışıyoruz. Ama öte yandan bazı konular da var ki biz Batı’dan uzaklaşmıyoruz ama Batı bizi itiyor.