GÜNDEM – Öğrenciler, facianın ardından yurt yönetimini protesto ederek asansörlerin uzun süredir sorun verdiğini söyledi.
tele1.com.tr’den Fırat Yeşilçınar, hem asansör firmasına hem de bakım ve denetimini yapan firmalara ulaştı. Firmalar sorumluluk almayarak topu birbirine attı.
Kız ve erkek yurtlarının bakım ve onarımı Aydın’ın Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Irmak Asansör tarafından yapılıyor. Periyodik denetim ve muayenesi de Akreditest adlı bir firma tarafından gerçekleştiriliyor.
Akreditest firması Efeler Belediyesi ile anlaşmalı taşeron bir firma. TELE1’in ulaştığı firma yetkilileri yurtta bulunan asansörlerin denetimlerini kendilerinin yaptığını söyledi. Kız yurdundaki denetimleri de Eylül ayında yaptığını söyleyen firma yetkilileri sorunları raporladıklarını aktardı.
Akreditest firmasından edindiğimiz bilgilere göre, periyodik bakımlar yapıldıktan sonra eğer kusur bulunursa bakım onarım firmasına bildiriliyor ve onlar da gerekli çalışmayı yapıyor.
Akreditest’ten sonra yurttaki asansörlerin bakım ve onarım işlerini yapan firma ise Irmak Asansör. Edindiğimiz bilgilere göre asıl sorumluluk bu firmada. TELE1 Irmak Asansör’e de ulaştı. 2022 yılındma Aydın’ın Nazilli ilçesinde kurulan firma, kız ve öğrenci yurtlarındaki asansörlerin bakım ve onarım işlerini yapıyor.
tele1.com.tr’den Egehan Erkün’ün ulaştığı Irmak Asansör firması ortağı Mustafa Büyükyapıcı ise sorumluluk almayarak denetimleri yaptıklarını iddia etti. Büyükyapıcı, asansörlere en son ne zaman bakım ve onarım gerçekleştirildiğini sorduğumuzda ise bilgi vermeyeceğini söyledi.
Büyükyapıcı, ihmal iddialarıyla ilgili ise “İhmal sizin görüşünüzdür. Gereken incelemeler yapıldı.” dedi.
Fakat hem öğrencilerin beyanı hem de özellikle erkek öğrenci yurdu asansörüne yapıştırılan denetim bilgilendirme kartında bir asansörün kusurlu olduğu görülüyor.
Öğrencilerin iddiasına göre bu asansör halen faaliyette.
Büyükyapıcı denetimlerin firmaları tarafından yapıldığını ve bir sorun olmadığını iddia etti. Olayın ardından yurda gittiğini söyleyen ve aradığımızda da yurtta olan Büyükyapıcı savcılığa henüz bir ifade vermediğini de söyledi.
Asansörlerde bulunan etiketlerde yeşil renk, herhangi bir kusur olmadığını ve asansörün güvenli olduğuna işaret ediyor. Mavi etiket, kullanıma dikkat edilmesi gerektiğini ve 12 / 48 ay içinde kusurların giderilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Sarı etiket, kullanımın tehlikeli olduğunu ve uygunsuzlukların 120 gün içinde giderilmesi gerektiğini belirtiyor. Kırmızı etiket ise kullanımın tehlikeli olduğunu ve sorunların 60 gün içinde giderilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kusurlar belirtilen süre içinde düzeltilmezse asansör hizmetten men ediliyor.
Kaynak: Aydınpost