enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0440
EURO
37,8806
ALTIN
2.799,42
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Aşure günü ne zaman başlar, biter 2024?

Aşure günü ne zaman başlar, biter 2024?
REKLAM ALANI
08.07.2024 09:02
11
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Aşure Günü’nün Anlamı ve Önemi

Aşure Günü, din, tarih ve kültürde büyük bir önem taşıyan özel bir gündür. Müslümanlar için kutsal olan Muharrem ayının onuncu günü kutlanır ve oruç tutma, aşure pişirme, dua etme gibi dini geleneklerin yanı sıra paylaşma ve yardımlaşma gibi kültürel yönleri de vardır.

Aşure’nin Dini Önemi

Aşure Günü, bazı İslam peygamberlerinin hayatındaki önemli olayları anmak için de kutlanır. Nuh Peygamber’in tufandan kurtulması, Musa Peygamber’in İsrailoğulları’nı Firavun’un zulmünden kurtarması ve İbrahim Peygamber’in oğlu İsmail’i kurban etme sınavı gibi olaylar Aşure Günü’nde hatırlanır.

Aşure Orucu

Resûlullah (s.a.s.), Muharrem ayında oruç tutmanın faziletini vurgulamıştır. Özellikle Aşure Günü’nde oruç tutmak sünnettir. Oruç, günahların bağışlanmasına ve manevi arınmaya yardımcı olduğuna inanılır.

Aşure Yapımı ve Paylaşımı

Aşure Günü’nün en önemli geleneklerinden biri de aşure yapmaktır. Aşure, nohut, buğday, fasulye, mercimek gibi çeşitli malzemelerden oluşan ve tatlı olarak tüketilen bir yemektir. Aşure, bereketi simgeler ve paylaşmanın önemini vurgular. Müslümanlar Aşure Günü’nde yaptıkları aşureyi komşuları, akrabaları ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşırlar.

Yardımlaşma ve Birlik

Aşure Günü, yardımlaşma ve birlik için de bir fırsattır. Müslümanlar, Aşure Günü’nde ihtiyaç sahiplerine yardım ederler, hayır kurumlarına bağış yaparlar ve hoşgörü ve anlayış mesajları yayarlar. Aşure Günü’nün en önemli mesajı, farklılıklara rağmen bir arada, barış ve huzur içinde yaşamaktır.

Aşure’nin Kültürel Etkileri

Aşure Günü, İslam dünyasının yanı sıra Türkiye ve diğer birçok ülkede de kültürel bir öneme sahiptir. Türkiye’de Aşure Günü’nde çeşitli festivaller düzenlenir, geleneksel müzikler çalınır ve özel yemekler pişirilir. Aşure Günü, toplumun bir araya gelmesi ve ortak değerlerini kutlaması için bir fırsattır.

Muharrem Ayının ve Aşure Günü’nün Tarihleri

Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır ve Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu günüdür. 2023 yılında Muharrem ayı 19 Temmuz’da başlamış ve Aşure Günü 7 Ağustos’ta kutlanmıştır. 2024 yılında Muharrem ayı 7 Temmuz’da başlayacak ve Aşure Günü 16 Temmuz’da başlayıp 5 Ağustos’ta sona erecektir.

Aşure Günü, din, tarih ve kültür tarafından şekillenen, manevi değerleri, yardımlaşmayı ve birliği vurgulayan özel bir gündür. Bu değerlerin günümüz dünyasında da önemini koruduğunu hatırlatır ve tüm insanlara barış, uyum ve refah dolu bir gelecek için bir mesaj gönderir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.