enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Ankara’da her taşın altından ‘o’ çıkıyor: Söğüt İnşaat

Ankara’da her taşın altından ‘o’ çıkıyor: Söğüt İnşaat
11.12.2020 00:11 | Son Güncellenme: 11.12.2020 00:19
625
A+
A-

Ankara’da her taşın altından ‘o’ çıkıyor: Söğüt İnşaat. Başkent’te son 10 yılda yapılan 324 ABB ihalesi 20 firma arasında paylaştırıldı. Toplam güncel değeri 28 milyar TL olan ihale pastasının 12 milyar TL’sini, Bülent Arınç’ın, “Ankara parsel parsel satıldı” sözleriyle gündeme gelen Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat aldı.

Ankara’da her taşın altından ‘o’ çıkıyor: Söğüt İnşaat

Ankara’da her taşın altından ‘o’ çıkıyor: Söğüt İnşaat. AK Parti iktidarları döneminde ihale yoluyla belli şirketlere sağlanan rant, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) son 10 yıllık ihale listesiyle bir kez daha gözler önüne serildi.

Birgün’ün haberine göre ABB ve iştirakleri ASKİ ile EGO’nun Ocak 2010-Nisan 2019 dönemleri arasında gerçekleştirdiği toplam 4 bin 331 ihalenin yüzde 42’sinde açık ihale yapılmayarak pazarlık yöntemine başvuruldu. Sözleşme bedelleri 2,7 milyar TL olan bin 830 ihaledeki toplam kırım oranı yüzde 11’de kaldı. Son 10 yılda yapılan ve güncel değerinin 28 milyar 242 milyon 117 bin TL olduğu bildirilen 324 ihale ise 20 şirket arasında paylaştırıldı.

ÖZEL ŞARTLAR

Eski ABB başkanı Melih Gökçek döneminde gerçekleştirilen ve güncel değeri 12,3 milyar TL olan sekiz ihaleyi “Gökçek’in gözbebeği” olarak bilinen bir inşaat şirketi aldı. Toplam 28,2 milyar TL’lik ihale pastasının yarısına yakınını alan şirketin Söğüt İnşaat isimli şirket olduğu öğrenilirken 2012 yılında gerçekleştirilen, “Ankara İli Mücavir Alan Sınırları Dahilinde Yol Alt Yapısı, B.S.K. Asfalt Kaplama ve Sanat Yapıları Yapım İşi” isimli ihalenin de özel şartlar ile bu şirkete teslim edildiği belirlendi.

Belediyeye ait otobüs garajını 20 milyon TL’ye satın alan ve ardından imar planında ABB Meclisi’nin kararıyla değişiklik yapılarak haksız emsal kullandırıldığı tespit edilen Söğüt İnşaat, sadece sekiz belediye ihalesiyle sermayesini katlayarak artırdı. Akan’ın şirketi, aldığı ihalelerin toplam güncel değeri ile en yakın firmaya üç kat fark attı.

Gökçek Yavaş’ı tehdit etti

ABB Meclisi’nin aralık ayının ilk toplantısında Mansur Yavaş’ın, elini sıraya vuran AK Parti’li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’ye, “Masaya çıkın tepinin isterseniz” sözlerine Melih Gökçek tepki gösterdi. 

Bu anların görüntülerini Twitter hesabından paylaşan Gökçek, “Bak Mansur, başkanlık makamına oturup despotluk yapmaya çalışıyorsun” iddiasında bulundu. Açıklamasında Yavaş’ı tehdit eden Gökçek, “AK Partililer arslan terbiyecisidir. Değil ki senin gibi birini terbiye etmesinler… Ya kendiliğinden Meclisde yola geleceksin. Ya da yola getirileceksin…” ifadelerini kullandı.

Gökçek-Söğüt İnşaat ilişkisi

Ankara’da hemen her belediye ihalesinde ismi öne çıkan Söğüt İnşaat kamuoyunun gündemine ilk kez, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Melih Gökçek’e yönelik, “Ankara’yı parsel parsel sattı” sözü ile geldi. Ankara’da dolmuşçuluk yaparken yolu Melih Gökçek ile kesişince kaderi değişen Mustafa Akan’ın şirketi Söğüt İnşaat’a; ABB Belediye Meclisi kararları ile çok sayıda haksız emsal artışları sağlandı. Belediyeden milyonlarca liralık arsa ihaleleri alan şirket, Gökçek döneminde belediyenin içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu aldı.

Gökçek’in ardından göreve getirilen Mustafa Tuna ile Söğüt İnşaat arasında sorun çıktı. Söğüt İnşaat; rezidans ve arsa karşılığında yaptığı 17 bin kapasiteli Eryaman Stadı’nın projesinde yapılacak revizyonlar için fark isteyince Tuna; farkı ödemeye yanaşmadı. Bunun üzerine stadyum; ABB Belediye Meclisi’nin kararı ile 2018 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi.

Kaynak: Patronlar Dünyası

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.