SAĞLIK – Alzheimer’da erken tanı önemli Dünya Alzheimer Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Asuman Ali, Alzheimer’ın dünyada unutkanlık hastalıklarının en sık görülen şekli olduğunu dile getirdi.
Genetik faktörlerin Alzheimer’a etkisinin yüzde 2’yi geçmediği bilgisini veren Uzm. Dr. Ali, “Bizi en çok ilgilendiren genetik formu belirlenmemiş Alzheimer’dır. Alzheimer hastalığında; dikkat, unutkanlık, yeni görev öğrenememek ya da yerine getirememek, farklı görevleri bir arada yapamama, epizodik bellek dediğimiz daha önceki zaman diliminde yaşanmış olayları hatırlayamama, isim bulma güçlüğü, yer ve zaman konularında sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda sadece unutkanlık değil; duygusal durum bozuklukları, bazı davranışlar ve kusurlar da belirebilir. Hastalığın başlangıcı yavaş ve sinsidir. Ama ilerleyici özellik gösterir. Aile içerisinde erken tanınabilmesi için belirli yaşlardan sonra ortaya çıkabilecek davranış değişikliklerinin dikkate alınması önemlidir. Bazı olgularda davranış bozuklukları ciddi psikiyatrik sonuçlar da ortaya çıkarabilir.” şeklinde konuştu.
Beslenme, hipertansiyon, diyabet, sigara, duygu durum bozukluğu, aşırı alkol tüketimi, kalp ve kronik akciğer rahatsızlıklarının hastalığın ortaya çıkmasında risk faktörlerini oluşturduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ali, hastalıkta erken tanının mümkün olduğunu söyledi. Erken tanının erken tedavi şansını getirdiğini dile getiren Uzm. Dr. Ali, “Hastanın kişisel bakımında bizlere rehber olur. Her insan farklı kişilik özellikler taşımaktadır. Alzheimer hastalığı farklı kişilerde farklı psikolojik, psikiyatrik ya da davranışsal özelliklerle ortaya çıkacaktır. Her kişide hastalığın ismi aynı olsa da ortaya çıkacak davranış özellikleri aynı olmayacaktır. Bu yüzden erken tanının önemi çok önemlidir” kullandı.
Alzheimer’ın henüz tedavisinin bulunmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Ali, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Hastalığın tedavisi konusunda bizim üzerimize düşen görev ekip anlayışı ile Alzheimer tanısı koyduğumuz bireyi yalnız bırakmamaktır. O yüzden hastanın bakımını üstlenenler, hastanın yanında sürece bulunduğu mekânı değiştirmemesi, anıları muhafaza etmesi, geçmişte yaşadığı güzel hatıraları taşıyan resimleri, albümleri odasında muhafaza etmelerini özellikle öneririz. Kişinin kendine olan güvenini de kaybetmemesi gerekir. Çünkü Alzheimer hastalığı kişinin kendine olan güvenini kaybetmesine sebep olabilir. Bu da süreci hızlandırabilir ve kendi öz bakımı konusunda ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Zaten ilerleyici bir hastalık olduğu için bir süre sonra kendi öz bakımını yapamayacak ve bağımlı hale gelecektir.“