Kaçak Göçmen Akını Almanya’yı Sürüklüyor
Almanya, sınır kontrollerine rağmen büyük bir kaçak göçmen akınına maruz kalıyor. Ocak-Ağustos 2023 arasında 174.369 kaçak göçmen ülkeye girerek sığınma talep etti.
Kaçak göçmenlere, temel ihtiyaçları karşılamak için Euro cinsinden aylık ödemeler yapılıyor. Aileler ve gruplar 2.000 ila 3.000 Euro arasında para alıyor. Bu yıl Almanya’ya kaçak giren 20.426 Türk vatandaşı var. Bin 164 Türk de yeniden sığınma talebinde bulunarak, bu yıl ülkeye gelen kaçak Türk sayısını 26.938’e yükseltti.
Sadece Ağustos ayında Almanya’ya kaçak yollarla giren Türk sayısı 2.304. Temmuz’da 2.177 kaçak Türk gelmişti. Kaçak göçmen sayısı, hem Temmuz’a hem de geçen yılın Ağustos ayına göre arttı. Alman Göç ve İltica Birimi’nin (BAMF) Ağustos sayıları, sınır kontrollerinin pek etkili olmadığını gösteriyor.
Her Kaçağa Yardım Sağlanıyor
Kaçak göçmenlere yapılan mali yardımlar, Almanlar arasında büyük tepkilere neden oluyor. Aşırı sağ parti AfD, oy oranlarını katladı. Bazı eyaletlerde AfD, Hitler’in seçildiği dönemden beri ilk kez birinci parti oldu.
İlticası kabul edilmeden önce her gelen kaçağa 470 Euro, kabul edildikten sonra 575 Euro aylık veriliyor. Bu durum kaçak göçü teşvik ediyor. Kabul edilen ailelere 5.000 Euro’ya varan yardımlar yapılıyor. Tepkilere rağmen Türkler, Suriyeliler ve Afganlar ülkeye akın etmeye devam ediyor.
Diğer Ülkelerden Gelenler
Yılın ilk 8 ayında Almanya’ya 51.179 Suriyeli, 25.653 Afganistanlı kaçak geldi. Irak’tan 6.49, Somali’den 4.975, İran’dan 3.815 kaçak göçmen giriş yaptı. Kimliği bilinmeyen veya tespit edilemeyen kaçak sayısı 3.579. Bunları 2.462 Kolombiyalı izliyor. Gine’den 2.277 kaçak göçmen Almanya’ya ulaştı.
Almanya, kaçaklara ve sığınmacılara yapılan yardımları şimdilik artırmama planlarını açıkladı. Hızlı sınır dışı için gereken altyapının oluşturulması üzerinde çalışılıyor.
Reddedilen Türkler Türkiye’ye İade Edilecek
İlticası kabul edilmeyen Türkler, ilk ayak bastıkları AB ülkesine geri gönderilecek ve ardından Türkiye’ye iade edilecekler. Ancak birçoğu bu süre zarfında kayıplara karışıyor ve iade süreci sorunlu oluyor. Türklerin sığınma taleplerinin reddedilme olasılığı yaklaşık %90 iken, Suriyeli ve Afganlar için bu oran %10-15 civarında. Türkiye üzerinden gelen diğer ülkelerin vatandaşları da, talepleri reddedilirse aynı şekilde iade edilecekler.