enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Advert

Alinur Aktaş’la Türkiye’nin en borçlu yerel yönetimi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynak sularını satışa çıkardı

Alinur Aktaş’la Türkiye’nin en borçlu yerel yönetimi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynak sularını satışa çıkardı
29.08.2023 14:16
600
A+
A-

Alinur Aktaş’la Türkiye’nin en borçlu yerel yönetimi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynak sularını satışa çıkardı İçme suyu sorunu yaşayan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi (BBB) üç doğal doğal kaynak suyunu satışa çıkardı. Biri Fransa biri İsviçre biri ise ABD merkezli şirketler şehrin su kaynaklarını işletiyor.

Alinur Aktaş’la Türkiye’nin en borçlu yerel yönetimi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynak sularını satışa çıkardı

Alinur Aktaş’la Türkiye’nin en borçlu yerel yönetimi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynak sularını satışa çıkardı

BURSA – Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 25 Ağustos 2023 verilerine göre 759 milyon 623 bin TL borç ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Türkiye’nin en borçlu yerel yönetimi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi (BBB) doğal kaynak sularını kiralamak için ilan çıktı. İlk ihale 5 Eylül’de ikincisi ise 7 Eylül’de yapılacak.

Bursa İli Yıldırım İlçesi Cumalıkızık Mahallesi Yaylamemba Mevkii’nde bulanan iki su kaynağının tahmini yıllık bedeli ise 3 milyon 158 bin 352 TL olarak belirlendi. Bu kaynaktan saniyede 4,75 litre su akışı mevcut. Hali hazırda bölgede Fransa merkezli Danone şirketi Hayat Su markası ile dolum yapıyor. Bir diğer su kaynağı ise 4 milyon 105 bin 858 TL’ye yıllık olarak su işletme şirketine verilecek. Bursa İli Kestel İlçesi Derekızık Mahallesi’nde bulanan kaynaktan saniyede 7,2 litre su akıyor. Burada da İsviçre merkezli Nestle firması Erikli ve Nestle markaları için dolum yapıyor. Belediyenin kiralayacağı kaynaklardan yıllık elde edeceği gelir ise yıllık 7 milyon 264 bin 210 TL 52 kuruş olacak.

Doğal kaynak suyu uluslararası şirketlere

Baraj suyu Bursalı yurttaşa

Bursa uluslararası şirketlerin doğal kaynak sularını kullandığı bir şehir olarak su sorunu yaşıyor. Şehirde Danone, Nestle ve Coca-Cola’nın şehirde ambalajlı su tesisleri bulunuyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle Bursa’da Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından bu yana hizmet veren, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli barajda su şubat ve mayıs aylarında tamamen bitmişti. BUSKİ Genel Müdür Güngör Gülenç, Doğancı Barajı’nın doluluk oranının, kurulduğu günden bu yana en düşük seviyeye geldiğini ve mart ayından sonra karların eriyerek su sorunun kısmen de olsa çözüleceğini açıklamıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kuraklık dönemlerinde devreye aldığı kuyu sularını, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğine uygun hale getirmek amacıyla yaklaşık 150 milyon TL’ye mal olan Vakıf Paket İçme Suyu Arıtma Tesisini ağustos ayında hizmete açtı. Ancak şehirdeki içme suyu sorunu halen devam ediyor.

Belediye Başkanı, su kayıp kaçaklarında en başarılı il olarak ödül aldı

31 Ocak’ta Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, su kayıp kaçaklarında en başarılı il olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ödül almıştı. Başkan 2021’de Çınarçık barajının 2023 yılı itibariyle şehre su vermeye başlayacağını açıklamıştı. Ancak barajın şehre su vermesinin en az iki yıl süreceği biliniyor. BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç konu ile ilgili haziran ayında yaptığı açıklamada barajın iki-üç yıl içinde bitirilebileceğini söylemişti.

Her kuşu sevdi gözünü Bursa’nın suyuna dikti

Alinur Aktaş Bursa’da Bursalıların malını parsel parsel satıyor mu?

Büyükşehir’den 600 milyonluk dev satış! Bursa Büyükşehir Belediyesiparsel parsel satışları sürdürüyor.

Alinur Aktaş Bursa’da Bursalıların malını parsel parsel satıyor mu?

Alinur Aktaş Bursa’da Bursalıların malını parsel parsel satıyor mu?

Satışlarla yerel seçimden önce yaklaşık 600 milyon lira daha gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Büyükşehir BelediyesiNilüfer ilçesi Başköy mahallesindeki 7498 adada yer alan 14 ve 15 numaralı parselleri toplu iş yeriKayapa-Çamlık mahallesindeki 6225 ada parseli ise konut alanı imar durumlarıyla satışa çıkardı.

Alinur Aktaş Bursa’da Bursalıların

Alinur Aktaş Bursa’da Bursalıların malını parsel parsel satıyor mu?

Toplu iş yeri imar durumuna sahip parseller 9536,03 ve 10012,83 metrekare, Kayapa‘daki konut alanı olan parsel de 16896,64 metrekare büyüklüğe sahip.

Başköy‘deki parseller daha önce de satışa çıkarmış ancak alıcı bulunamamıştı.

Büyükşehir‘in kupon parsel satışlarından bu kez Osmangazi de nasibini aldı.

Bursalıların malını parsel parsel

Alinur Aktaş Bursa’da Bursalıların malını parsel parsel satıyor mu?

Veysel Karani mahallesindeki 11583 adada bulunan 10 ve 11 numaralı parseller de satışa çıkarıldı.

Eski Gemlik yolunda, Sütaş‘ın karşısındaki bu parsellerden biri benzinlik imarlı, diğer arsa ise 2 emsalli konut alanı.

Yazılarımızı takip edenler belediyelerin parsel parsel satışlarını daha önce de gündeme getirdiğimizi biliyor.

Hatırlatmak gerekirse, geçtiğimiz 20 Nisan’da bu sütunlarda yayınlanan “Bursa’da seçimden önce hepsi elden çıkarılıyor!” başlıklı yazıda şu ifadelere yer vermiştik:

Bursa‘da deprem tehdidi kapıdayken, rezerv alanların eksikliği kentsel dönüşümde en önemli sorunlardan biri olarak gösterilirken belediyelerin ellerindeki parselleri hangi gerekçeyle sattığı, elde edilen gelirin nerede kullanıldığı mutlaka açıklanmalıdır.

Bu satışlarda kamu yararı var mı Allah aşkına!

Ne yazık ki belediyeye ait çok sayıda arsa satışlarla heba edildi Bursa’da.

Örneğin kat karşılığı anlaşma ile kullanılsalardı belediyenin yüzlerce dairesi olacaktı.

Bu daireler kentsel dönüşümde kullanılamaz mıydı?

İnşaatlardaki en büyük maliyet kalemi olan arsa hazır elinizde varken BURKENT de vatandaşa sosyal konut üretebilirdi değil mi?

Rekreasyon alanları, tarım arazileri yer yok bahanesiyle betonlaştırılmaya çalışılacağına önce belediyenin elindeki arsalar kamu yararı doğrultusunda kullanılmalıdır.

Ayrıca az önce ifade ettiğimiz gibi bu parsellerin hangi gerekçeyle satıldığı, elde edilen gelirin nerede kullanılacağı kamuoyuna açıklanmak zorundadır.

Zira satılanlar Bursalıların arsalarıdır.

Diyelim sizin şahsınıza ait 8 ya da 800 dönüm yeriniz var.

Bunu elbette, mevcut kanun ve yönetmeliklere uymak kaydıyla dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

İsterseniz satarsınız, isterseniz niteliğine göre kiralarsınız.

Ancak kamunun malını hangi amaçlarla kullandığınızı açıklamak; satışa çıkarılan arsaları genellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi ile iş yapan müteahhitlerin aldığı, satıştan elde edilen gelirin borçtan düşüldüğü iddiasını da yanıtlamak zorundasınız!

Kaynak: Halk Tv – Yaman Kaya – Bora Erdin

ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.