YILDIRIM BELEDİYESİ AFET YÖNETİM MERKEZİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNAN BAŞKAN İSMAİL HAKKI EDEBALİ, 1999 YILINDA BÜYÜK CAN KAYIPLARINA NEDEN OLAN 17 AĞUSTOS GÖLCÜK VE 12 KASIM DÜZCE DEPREMLERİNİN 19. YIL DÖNÜMÜNDE, AFETLERDE KAYIP RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİKLERİNİ VURGULADI.
Afet yönetim planını hazırlayarak yaşanması muhtemel felaketlerde can ve mal kayıplarını en aza indirmek için çalışmalarını yürüten Yıldırım Belediyesi’nde Başkan İsmail Hakkı Edebali, Mimarsinan Mahallesi’nde bulunan Afet Yönetim Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Olası afet durumlarında sevk ve idarenin tek noktadan yürütülmesine imkan tanıyan ve bünyesinde deprem izleme istasyonları, eğitim salonları bulunan merkezde, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yanında deprem, sel, yangın ve lodos gibi beşeri ve insan kaynaklı olası afetlere karşı acil müdahale durumları yürütülüyor.
BAŞKAN EDEBALİ: “GEREK BEŞERİ AFETLER, GEREK İNSAN KAYNAKLI AFETLERE KARŞI YEREL YÖNETİCİLER OLARAK ŞEHİRLERİMİZİN DİRENCİNİ ARTIRACAK HİZMETLER VE POLİTİKALAR ÜRETİYORUZ.”
DONANIMLI ARAMA KURTARMA EKİBİ
Yıldırım Belediyesi olarak yaşanması muhtemel afetlere karşı oluşturdukları afet yönetim merkezi ve arama kurtarma ekibi ile teyakkuzda olduklarını vurgulayan Başkan Edebali, “Yoğun insan nüfusunun bulunduğu şehirlerimiz birer afet havuzu haline geldi. 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremlerinin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, yaşanan acılar hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. Gerek beşeri afetler, gerek insan kaynaklı afetlere karşı yerel yöneticiler olarak şehirlerimizin direncini artıracak hizmetler ve politikalar üretiyoruz. Belediyemiz bünyesinde yer alan, 20 kişilik uzman ve donanımlı personelden oluşan Yıldırım Arama Kurtarma ekibimiz, gerek Yıldırım’da gerek ise başka bölgelerde yaşanan afet anlarında süratle harekete geçerek olay mahalline kısa sürede ulaşıp afetle ilgili tedbir ve arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştirebilecek bir kabiliyete sahip. Yıldırım Belediyesi Afet Yönetim Merkezi’nde ise Yıldırım’ın dört farklı noktasında yerleştirdiğimiz deprem izleme ve ölçüm istasyonlarımızda, olabilecek zemin hareketlerinin dijital ortamda verisini elde ediyoruz” dedi.
BAŞKAN EDEBALİ: “AFET YÖNETİM MERKEZİMİZ, AFET ÖLÇÜM İSTASYONLARIMIZ VE ARAMA KURTARMA EKİBİMİZLE YAŞANMASI MUHTEMEL AFETLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLAN, SÜREKLİ TATBİKATLAR GERÇEKLEŞTİREN, DÜZENLEDİĞİ EĞİTİMLERLE TOPLUMSAL BİLİNCİ GELİŞTİRME ADINA DA ÇALIŞMALAR YAPAN BİR YEREL YÖNETİMİZ.”
‘ÇOCUKLARIMIZI BİLİNÇLENDİRİYORUZ’
Yıldırım’ın birinci derece deprem bölgesinde bulunması nedeniyle tatbikatlar ve eğitimler düzenleyerek hem hazırlıklı olduklarını hem de toplumda bilinç uyandırdıklarını belirten Başkan Edebali, “Yıldırım ilçemiz ve Bursa’mız konumu itibariyle Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunarak birinci derece deprem bölgeleri içerisinde yer alıyor. Depreme karşı zemin hareketlerini ölçen bir sistemimiz mevcut. Elbette yer kabuğunun çok altında gerçekleşen hareketleri önceden öngörme imkanı bulunmuyor. Sistemimiz yüzeyde olabilecek zemin hareketleri hakkında bize hem veri sağlıyor hem de zemin kaymaları ile ilgili bilgi veriyor. Afet yönetim merkezimiz, afet ölçüm istasyonlarımız ve arama kurtarma ekibimizle yaşanması muhtemel afetlere karşı hazırlıklı olan, sürekli tatbikatlar gerçekleştiren, düzenlediği eğitimlerle toplumsal bilinci geliştirme adına da çalışmalar yapan bir yerel yönetimiz. Özellikle diğer sivil toplum kuruluşları ile çocuklarımızın afetlere karşı bilinçlenmesi anlamında okullarımızda bilgilendirme amaçlı eğitimler düzenliyoruz” diye konuştu.
‘AFET EYLEM PLANI HAZIR’
Afetlere hazırlık konusunda Yıldırım ilçesi olarak bir afet planı hazırladıklarını da hatırlatan Başkan İsmail Hakkı Edebali, afet öncesi planların bu gibi durumlarda kayıpları en aza indireceğini söyledi. Başkan Edebali, öncelikli olarak tüm afetlere karşı şehri dirençli kılacak risk planı hazırladıklarını aktararak, “Afetlere hazırlık kapsamında Yıldırım ilçesi olarak bir afet planı hazırladık. Olası afet anlarında da kriz planlarını uygulamak adına tüm afet senaryolarına yönelik çözümlerimizi kriz merkezimizde yöneteceğiz. Yaşanmasını asla istemediğimiz olası bir felaketin Yıldırım’da gerçekleşmesi durumunda insanlarımızın toplanacağı acil buluşma noktaları, enkaz döküm alanları, acil müdahale ekiplerin bulunması gereken noktalar, geçici konut alanları, çadır ve konteyner alanları ile lojistik malzeme depoları afet yönetim planımız dâhilinde belirlendi. Afet Yönetim Merkezimiz, ilçemizin olası afet anında tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek önemli bir tesis” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN EDEBALİ: “AFET PLANIMIZ DAHİLİNDE İNSANLARIMIZIN TOPLANACAĞI ACİL BULUŞMA NOKTALARI, ENKAZ DÖKÜM ALANLARI, ACİL MÜDAHALE EKİPLERİN BULUNMASI GEREKEN NOKTALAR, GEÇİCİ KONUT ALANLARI, ÇADIR VE KONTEYNER ALANLARI İLE LOJİSTİK MALZEME DEPOLARI AFET YÖNETİM PLANIMIZ DÂHİLİNDE BELİRLENDİ.”