enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5429
EURO
35,9898
ALTIN
3.010,29
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Advert

Adalet Bakanı Tunç’tan AİHM’in kararına tepki

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Türkiye aleyhinde aldığı kararda, yetkisini aşarak kanıt incelemesi yaptığını, kararın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Tunç’tan AİHM’in kararına tepki
27.09.2023 05:52
57
A+
A-

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, toplumsal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, AİHM’in bugün açıkladığı kararında, Türk mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin müracaatına ait ihlal kararı verdiğini bildirdi.

“TEMYİZ MAHKEMESİ DEĞİL”

“İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesine her derecedeki yargılama makamlarımızın kanıtları kâfi gördüğü bir dava hakkında, AİHM’in yetkisini aşarak kanıt incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez.” tabirini kullanan Tunç, AİHM’in bir temyiz mahkemesi olmadığına dikkati çekti.

AİHM’in, “delillerin kabul edilebilirliği yahut kanıtların nasıl değerlendirileceğinin ulusal hukukun ve ulusal mahkemelerin yetkisinde olduğu”na yönelik kararlarını hatırlatan Tunç, şunları kaydetti:

*Ulusal mahkemelerce yapılan hukuk kurallarının uygulanması, yorumlanması ve kanıt değerlendirmesinin kendi incelemesinin konusu olamayacağını vurgulamıştı. Lakin AİHM, bugün açıkladığı Yalçınkaya kararında, bu yerleşik içtihadından ayrılmıştır.

*AİHM açıkça kanıt değerlendirmesi yapmak suretiyle yetkisini aşmış ve ulusal mahkemelerin hukuk kurallarının uygulanması ve kanıt kıymetlendirme yetkisini inceleme konusu yapmıştır.

*AİHM kendi içtihatlarında tekraren kanıtları kıymetlendirme yetkisi olmadığını belirttiği halde, husus FETÖ yargılamaları olunca kanıt kıymetlendirme yoluna gitmiştir.

*Hükümetimizce detaylı bir formda bilgilendirildiği ve itiraz edildiği halde, hakkında Türk yargısınca FETÖ üyeliği suçlamasından iki farklı yakalama kararı bulunan bir kişiyi Büyük Daire duruşmasında başvuranın temsilcisi olarak kabul eden AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belirli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne karşıt bir karar vermiştir. Ülkemiz, ulusal mevzuata ve memleketler arası yükümlülüklere uygun olarak yaptığı terörle gayretinde kararlılığını sürdürecektir. (AA)

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.