Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin, Tayvan konusunda nükleer tehdit konusunda endişelerini dile getiren beş yıllık bir aradan sonra ilk kez yarı resmi nükleer silah görüşmelerine yeniden başladı.
Bilgi, görüşmelere katılan Amerikalı delegeler tarafından iletildi. Çinli yetkililer, ABD’li meslektaşlarından endişelerini gidermek için ABD’nin Tayvan’la ilgili bir çatışmada yenilgiye uğraması halinde nükleer silah kullanmayacağına veya kullanımla tehdit etmeyeceğine dair güvence verdi.
ABD’li akademisyen David Santoro, “Track Two” olarak bilinen ve görüşmeleri düzenleyen bir akademisyen, “Çinli yetkililer ABD tarafına, Tayvan konusunda konvansiyonel bir savaşta nükleer silah kullanmadan galip gelebileceklerine inandıklarını belirtti” dedi.
Track Two görüşmeleri genellikle eski yetkililer ve akademisyenler arasında gerçekleşmektedir. Hükümetlerini doğrudan temsil etmeseler de ilgili konularda otorite sahibi olarak konuşabilirler. Resmi hükümet müzakereleri ise “Track One” olarak adlandırılır.
İki gün süren ve Şanghay’da yapılan görüşmelerde ABD, eski yetkililer ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık altı delege tarafından temsil edildi. Çin, akademisyenler ve analistlerden, aralarında eski Halk Kurtuluş Ordusu (HKO) subaylarının da bulunduğu bir ekip gönderdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Track Two görüşmelerinin “faydalı” olabileceğini söyledi ve bakanlığın görüşmelerden haberdar olduğunu ancak katılmadığını ifade etti.
Çin heyetinin üyeleri ve Savunma Bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı.
Bu gayri resmi görüşmeler, ekonomik ve jeopolitik meselelerde anlaşmazlık yaşayan ABD ve Çin arasında gerilimli bir ortamda gerçekleşti. Her iki ülke lideri de birbirini kötü niyetli davranışlarla suçladı.
İki ülke, Kasım ayında kısa süreliğine Track One nükleer görüşmelerine yeniden başlamıştı. Ancak görüşmeler o zamandan beri durmuştu ve üst düzey bir ABD’li yetkili, Çin’in tepkisinden hayal kırıklığı duyduğunu açıklamıştı.
Pentagon, 2021 ve 2023 yılları arasında Çin’in nükleer cephaneliğini %20’den fazla artırdığını tahmin ediyor. Pentagon ayrıca Çin’in “Tayvan’da bir konvansiyonel askeri yenilgi yaşaması ve bunun rejimini tehdit etmesi durumunda caydırıcılık sağlamak için nükleer güç kullanmayı düşünebileceğini” bildirdi.
Çin, Tayvan’ı kontrol altına almak için güç kullanabileceğini defalarca dile getirdi ve son dört yılda ada ülkesinin çevresindeki askeri faaliyetlerini yoğunlaştırdı.