enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı… Almanya’ya sıçradı, izi Panama’dan çıktı

500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı… Almanya’ya sıçradı, izi Panama’dan çıktı
13.07.2022 22:35
1.029
A+
A-

500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı… Almanya’ya sıçradı, izi Panama’dan çıktı Suudi Veliaht Prens Selman’ın çantasındaki sır dosya açıldı. Odatv’nin ortaya çıkarttığı; 500 milyon dolarlık olay Bahreyn borsasında doğrulandı. Bahreyn merkezli 6 bankayı dolandırdığı öne sürülen Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran ve 4 Türk’ün elleri Almanya’ya uzandı. Panama belgelerine de yansıyan bilgilere göre fonlar Başaran Holding bağlantılı şirketlere aktarıldı.

500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı… Almanya’ya sıçradı, izi Panama’dan çıktı

500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı… Almanya’ya sıçradı, izi Panama’dan çıktı

GÜNDEM – 500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı… Almanya’ya sıçradı, izi Panama’dan çıktı Türkiye, Körfez’den İstanbul’a uzanan 500 milyon dolarlık vurgunun film gibi öyküsünü Odatv’den öğrendi. Bahreyn merkezli 6 bankanın Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında olduğu 5 Türk tarafından dolandırıldıklarına dair iddialar banka tarafından Bahreyn Borsa’sına da taşındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçerek soruşturma başlattığı olayla ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı.

ALMANYA’YA SIÇRADI

Hüseyin Başaran, Murat Solak, Ardaşes Sara Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev’in adının geçtiği vurgun Almanya’ya da sıçradı. Almanya’da 2018 yılından itibaren emeklilere yüksek getiri vaadiyle tanıtım ve reklam yapmaya başlayan Hüseyin Başaran bir çok kişiyi mağdur etti.

Suç duyurusunda yer alan iddialar ve belgelere göre Almanya’daki emeklilere yıllık % 8 kazanç vaadi sunan Hüseyin Başaran, yatırım yönetimi kapsamında toplanan paraların yüksek getirili ticari finansman işlemlerinde kullanılacağı iddiasında bulundu ve yatırımların Bahrain Middle East Bank aracılığıyla gerçekleştirileceğini iddia etti.

(Panama belgelerine yansıyan Hüseyin Başaran’ın ağı)

PANAMA’DAN ÇIKTI

Bir yandan da fonların kullanımına aracılık etmek üzere Panama’da International Trade and Portfolio Company Limited unvanlı bir şirket kuran Hüseyin Başaran, şüphelilerle birlikte kurduğu sistemle Alman emeklilerden gelen fonların da kendi şirketlerine aktarılmasını sağladı.

Hortumlama aracı olarak kullanılan dünyaca ünlü firmaların isimlerine benzer isimli Offshore şirketleriyle Hüseyin Başaran ve Kerim Kumla’nın ile irtibatlı olduğu belirlendi.

SAHTE ALAN ADI 

İnceleme derinleştikçe Hüseyin Başaran ve diğer şüphelilerin Bahrain Middle East Bank websitesi bağlantılı bir alan ismini izinsiz ve yanıltıcı biçimde kullanarak dijital mecrada yatırımcıları kandırdıkları belirlendi.

Alman Federal Mali Denetim Otoritesi BaFin devreye girdi ve yürütülen faaliyetler için gereken hiçbir yasal iznin alınmadığını ve işlemlerin yasadışı gerçekleştirildiğini tespit etti.

(Kerim Kumla’nın Panama ağı)

SİSTEM NASIL İŞLEDİ

6 bankanın suç duyurusunda detaylıca aktarılan yöntem peki nasıl işledi? Tüm dünyada tanınan itibarından kimsenin şüphe duymayacağı şirket isimlerinin seçildiği aktarılarak şöyle anlatıldı:

“Başaran’ın şirketleriyle firmalar arasında gerçek bir ticari kurulduğuna dair belgeler bankaya gönderildi. Alıcı ve tedarikçi firmalarla uydurma yazışmalar kanıt gösterildi. Bu sözde ticarete ilişkin belgeleri ilgili banka ile paylaştıktan sonra finansmanı için gerekli tutarı kendisine aktardı. Şüpheliler bu şekilde her defasında yüzlerce bin dolar tutarındaki ödemeleri kendilerinin kontrollerindeki hesaplara gönderdi.”

BENZER FİRMA İSİMLERİ 

Nestle, Ferrero Rocher, Pepe Jeans, Philip Morris, Primark, Unilever, Tchibo, Lindt, Deichmann, Danone, Calzedonia gibi itibarlı şirketlerin adının kullanıldığı belirtilen suç duyurusunda sistemin titizlikle kurulduğu ise şöyle vurgulandı:

“Bu kadar itibarlı firmaların dört -beş aylık vadede borçlarını ödeyeceği, gecikme durumunda dahi bankanın alıcının itibarlı konumundan dolayı tahsili neredeyse garanti gördüğü tutarların vadeyi geçse dahi tahsil sürecini ötelemeyi kabul edebileceği düşünüldüğünde kurulan düzenin ne kadar titizlikle tasarlandığı ortaya çıkacaktır.”

Kaynak: Oda TV

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.