enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

46 bayi iflas etti! Teker teker satıyorlar!

46 bayi iflas etti! Teker teker satıyorlar!
23.02.2019 01:27
320
A+
A-

Akaryakıt istasyonu sahipleri son dönemde ekonomik sıkıntılardan dolayı iş yerlerini teker teker satmaya başladı.

Türkiye’de en fazla satılık akaryakıt istasyonu Ankara’da yer alıyor. Kimi istasyon sahibi akaryakıttaki kar marjından yakınırken kimisi de elektrikli araçların daha çok tercih edildiğini bu nedenle istasyonlarını satılığa çıkardığını söylüyor.

Akaryakıt sektörü zor bir dönemden geçiyor. Sektör kâr marjlarının azaldığından şikayet ederken internette ortalama 500 akaryakıt istasyonunun satışta olduğu görülüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “Akaryakıt istasyonlarının mevcut kâr marjı ile ayakta kalması imkansızı başarmak ile eş değerdir” diyor.

‘SEKTÖR HİBRİT VE ELEKTRİKLİYE KAYACAK’

İstanbul’da akaryakıt istasyonu satan Uğur Karapınar yaptığı açıklamada, “Eskiden akaryakıt istasyonu günlük 20 bin litre satarken bu rakam son zamanlarda çok düştü. Bununla birlikte elektrikli ve hibrit özellikli araçlara rağbet çoğaldı. Bu nedenle istasyon sahipleri elindeki mülkleri bir an önce çıkarmak istiyor.” dedi.

‘KAR MARJIMIZ DÜŞÜK’

İsmini vermek istemeyen bir başka istasyon sahibi ise bayiler ile istasyonlar arasındaki kar marjından yakınarak istasyonların satılığa çıkarıldığını söylüyor.

MEVCUT KAR MARJI İLE AYAKTA KALMASI İMKANSIZ

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş ise akaryakıttaki kar marjlarından yakınarak, “Akaryakıt istasyonlarının mevcut kâr marjı ile ayakta kalması imkansızı başarmak ile eş değerdir. Bugün itibarı ile dağıtıcı ile bayiye litrede brüt 63 kuruş kâr kalmaktadır. En adil paylaşım olan yüzde 50-50’de bayiye brüt 31.5 krş/lt kalmaktadır. Litre başına maliyetler ise bu rakamdan yüksektir. Litre başına maliyetlerimiz, POS 13 kuruş, personel ve genel gider 14 kuruş, nakliye 11 kuruş, zorunlu istihdam 2 kuruş, toplam: 40 kuruş… Bu rakamlarla bir istasyonun hayatını idame ettirmesi artık mümkün değildir. Bu rakamlarla istasyon sahibinin ailesine bakabilmesi hiç mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

’46 BAYİ KONKORDATO VEYA İFLAS ETTİ’

En kısa sürede POS komisyonlarının aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Aktaş, “Kısa sürede bankaların fahiş POS komisyon oranları aşağı çekilmeli, zorunlu tutulan ama işlevi olmayan istihdam edilen müdürlerin zorunluluğu kaldırılmalı ve en önemlisi kar marjlarımız ivedilikle artırılmalıdır. Yoksa adım adım gelmeye başlayan konkordato ve iflaslar sektörümüzde de görülmeye başlanacaktır. 46 bayi ve 5 dağıtıcı firma konkordato veya iflas etti” diye konuştu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.