enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1560
EURO
38,2108
ALTIN
2.936,55
BIST
9.829,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
29°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Yağmurlu
21°C

‘2050’ye kadar 40 milyon insan ilaç direnci nedeniyle ölecek!’

‘2050’ye kadar 40 milyon insan ilaç direnci nedeniyle ölecek!’
REKLAM ALANI
25.09.2024 16:48
4
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

İlaç Reçetesi Tutkusu ve Antibiyotik Direnci Tehlikesi

İlaç reçetelerini hastalıktan daha fazla merak etmemiz, gereğinden fazla ilaç kullanma isteğimize yol açıyor. Antibiyotikler, bakterilerin hızla ölmesi için talep gören ilaçlar arasında yer alıyor.

Ancak, yaygın olarak kullanılan eritromisin adlı antibiyotiklere dirençli streptococcus bakterileri, boğaz enfeksiyonlarından zatürreye kadar birçok enfeksiyona neden olabiliyor.

Antibiyotik Direncinin Felaket Sonuçları

The Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 2050 yılına kadar 40 milyon insanın antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan hayatını kaybedebileceği tahmin ediliyor. Ne kadar çok antibiyotik kullanırsak, vücudumuzdaki zararlı bakteriler de kullandığımız antibiyotiklere karşı direnç kazanıyor. Bu da sonraki hastalıklarımızda aynı ilacın daha az etkili veya hiç etkili olmayacağı anlamına geliyor.

Bakterilerin Direnç Stratejisi

Vücudumuza aldığımız ilaçların prospektüslerini bile okumazken, bizi hasta eden bakteriler kullanılan ilaca karşı “Nasıl direnç oluştururum?” sorusunun peşine düşüyor.

Yaşlılar Risk Altında

Araştırmanın yazarları, 2022’den 2050’ye kadar antimikrobiyal direnç nedeniyle ölümlerde %70’lik bir artış öngörüyor. Bu artıştan en çok etkilenecek grup ise yaşlılar. Antibakteriyel direnç (AMR), mikropların mevcut ilaçlarla öldürülmesini zorlaştıran bir evrimsel süreçtir.

520 Milyon Veri İncelendi

Araştırmacılar, 204 ülkeden 520 milyon veri seti incelediler. Bu veriler arasında hastane taburcu kayıtları, sigorta talepleri ve ölüm belgeleri de yer alıyor.

1 Milyon Ölüme Yaklaşan AMR Ölümleri

İstatistiksel modelleme kullanan yazarlar, 1990 ile 2021 yılları arasında her yıl yaklaşık 1 milyon antimikrobiyal dirençle ilgili ölümün gerçekleştiğini ortaya çıkardılar. O zamandan beri AMR ölümleri hızla arttı ve artış hızı daha da fazla olacak.

Çocuklarda Azalma, Yaşlılarda Artış

Çalışmada, 1990 ile 2021 yılları arasında beş yaş ve altı çocuklarda AMR’ye bağlı ölümlerde %50’den fazla bir azalma, 70 yaş ve üzeri yaşlılarda ise %80’den fazla bir artış görüldü. Yazarlar, çocuklarda düşüşün devam edeceğini, ancak yaşlılarda artışın iki katına çıkacağını öngörüyorlar.

Güney Asya En Çok Etkilenen Bölge

Tahmin edilen 40 milyon ölümün yaklaşık %30’unun Güney Asya’da gerçekleşeceği düşünülüyor. Sahra Altı Afrika’daki bölgelerde de yüksek AMR ölüm oranları öngörülüyor.

Antibiyotiklerin Aşırı ve Yanlış Kullanımı

Doktorlar, antibiyotiklerin aşırı veya yanlış kullanıldığını ve bunun bakterilerin daha dirençli hale gelmesine neden olduğunu belirtiyorlar. Antibiyotiklere erişim kolaylaşsa da, aşırı ilaç kullanımını kontrol altına almak için ciddi önlemler alınması gerekiyor.

Doktorların Görevi

Doktorların, antibiyotiklerin uygun olmadığı durumlarda hastaları bilgilendirmeleri ve alternatif tedavi seçenekleri sunmaları gerektiği vurgulanıyor.

Antibiyotik Geliştirme Stratejisi

Yazarlar, antibiyotik yönetiminin yanı sıra enfeksiyon önleme stratejilerinin de önemine dikkat çekiyorlar. Temiz suya ve aşıya erişimin artırılması ve AMR’ye neden olan enfeksiyonların önlenmesi için yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi bu stratejiler arasında yer alıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.