Günümüzde geleneksel bankacılık sektörü birçok açıdan tehlike altında. Fintechlerin sektöre iyice dahil olmasıyla sadece çağa ayak uydurabilen şirketlerin ayakta kalabileceği bir döneme adım adım yaklaşıyoruz. Ancak bu köklü sektörün ne zaman ve nasıl bir evrim süreci geçireceği henüz net yanıt bulmuş bir soru değil. Gartner adlı araştırma şirketinin bu hafta yayınladığı bir rapor ise bize bu konuda net birşeyler söyleyebileceğini iddia ediyor. Rapora göre bugün piyasadaki finans kurumlarının %80’i, 2030 yılına kadar tarihe karışacak. Yeniliklere uyum sağlayamamak ve işten çıkarma oranlarının fazlalılığı, bu kurumların sonunu hazırlayacak.
Önümüzdeki yıllar bankalar için son derece kritik ve önemli. Rapor bunu söylese de bizler bu durumu aslında son 10 yıllık süreçten de rahatlıkla çıkarabiliyoruz. Değişen dinamikler doğrultusunda kendisini yenilemeyen şirketler bunun bedelini ödeyecekler. Aynı şekilde dönüşüme ayak uyduramayan personel de 2030 yılına kadar büyük bir ihtimalle işini kaybedecek. Gartner tarafından sunulan bakış açısı bu doğrultuda oldukça mantıklı görünüyor.
Değişim için mücadele etmek, uzun bir zamandır finans endüstrisinin doğal bir eklentisi haline geldi. Yani bu durum artık bir tercih meselesi değil zorunluluk. Ancak bugün hala değişime uyum sağlamak yerine risk almayı tercih eden kurumlar görüyoruz. Gartner, fintech şirketlerinin zamanla piyasada çok daha büyük etkiler yaratacağını dile getiriyor.
Gartner Başkan Yardımcısı ve Analist David Furlonger konuya dair görüşlerini “Bankalar, 20. yüzyıldaki bakış açılarını ve işletme modellerini sürdürmeye devam ederse ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Finans kurumları, dijital platformlar inşa ederek veya farklı platformlarda satmak üzere daha niş ürün ve hizmetler üreterek dijital iş dünyasında hızlı hareket etmek zorunda kalacak.” sözleriyle ifade ediyor. Aslında açıklamada geçen durumların birçoğunun bugünden başladığını söyleyebiliyoruz.
Bankaların, kendilerini bekleyen bu tehlikeye verecekleri tepkiyi görmek ilginç olacaktır. Neticede dijitale, fintechlere ve düşük maliyetli çözümlere yönelen kurumlar ayakta kalmayı başaracak. Diğerleri süreç boyunca mücadele edecek ancak tarihin tozlu sayfalarına karışmaktan kurtulamayacaklar.