Canakkale’nin Parion Antik Şehrinde 2. Antik Liman Keşfedildi
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde bulunan, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Parion Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları sürüyor.
Bu yılki kazılarda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığındaki 17 yabancı ve 8 yerli uzmandan oluşan 25 kişilik bir ekip çalışıyor. Parion’da ilk kez su altı çalışmaları da gerçekleştirildi ve antik kentin ikinci limanı bulundu.
“Antik Kaynaklarda Geçiyordu”
Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, “Bu yıl 20. kazı sezonumuz ve gururluyuz. Geçmiş 20 yılda Parion’da önemli kazı, restorasyon, yayın ve bilim insanı yetiştirme çalışmaları yürüttük. Bu yıl ayrıca, Parion’un önemli bir liman kenti olduğunu bildiğimiz için su altı çalışmalarına başladık. Daha önce bir güney limanımızın olduğunu biliyorduk. Antik kaynaklarda bir de kuzey limanının olabileceği belirtiliyordu. Bu yıl yaptığımız su altı çalışmalarıyla bu limanı da bulduk” dedi.
“Askeri Liman Olabilir”
Kuzey limanın güney limandan daha küçük olduğunu ve alüvyonlarla dolduğunu söyleyen Keleş, “Bu bize daha küçük boyutlu ve belki de askeri bir liman olabileceğini düşündürüyor. Parion’un bir lejyon kolonisi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu limanın bir askeri liman olması ihtimali var. Gelecek su altı çalışmaları bu konuda daha fazla bilgi sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“Kazılar Tiyatro ve Agora’da Devam Ediyor”
Kazı sezonunda iki alanda kazı çalışmaları devam ettiğini belirten Keleş, “Birincisi tiyatro, ikincisi agora. Agora’da yabancı öğretim üyeleri, tiyatroda ise biz çalışıyoruz. İşçi sayımız azlığı çalışmalarımızı zorluyor, ancak elimizden geldiğince devam ediyoruz. Tiyatro alanı tahribatın çok olduğu bir bölge. Sahnenin üzerine bir sur duvarı inşa edilmiş ve tiyatronun oturma sıraları ile mimari parçaları bu sur duvarında kullanılmış. Bu nedenle tiyatro alanı oldukça değişime uğramış. Restorasyon çalışmalarımız da sürüyor” dedi.
“Kenti Ortaya Çıkarmamız Gerekiyor”
Parion Antik Kenti’ni kısa sürede hak ettiği yere getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Keleş, “Bunun için kamulaştırmaların tamamlanması ve işçi desteğine ihtiyacımız var. Genç bir kazıyız ve kazdığımız kent yüksek oranda tahrip olmuş. Kenti ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bunun için iş gücüne ihtiyacımız var. Yerel idarelerin desteğiyle kazılarımızı kesintisiz 12 ay boyunca sürdürebiliriz” şeklinde konuştu.