Sosyal medya devi Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, ABD Kongresi’nde verdiği ifadenin ikinci gününde, kendisinin de Cambridge Analytica’nın verilerini usulsüz kullandığı 87 milyon kişi arasında bulunduğunu söyledi.
Zuckerberg sosyal medya şirketlerinin çalışma biçimlerine yönelik yönelik bir yasal düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu, ancak bunun sektörün büyümesine darbe vurabileceğini belirtti.
Facebook CEO’su “İnteretin dünya genelinde insanların yaşamındaki önemi büyüyor ve ben bir tür yasal drüzenlemenin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Ama bence yasal düzenlemeleri yaparken dikkatli olmalısınız. Çoğunlukla, bizimki gibi büyük, kaynaklara sahip olan şirketler bu kurallara kolayca uyum sağlayabilir. Ancak küçük, işe yeni giren şirketler için daha zor olabilir” dedi.
Amerikan Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu’nda ifade veren Zuckerberg, kişisel Facebook verilerinin de Cambridge Analytica şirketinin eline geçtiğini belirtti.
Zuckerberg, bir komisyon üyesinin Facebook kullanıcılarının kendi verileri konusunda yeterince kontrole sahip olmadıkları yönündeki ifadesi üzerine, “Bir kullanıcı Facebook’ta bir şeyler paylaşmak istediğinde kontrole sahipler. Kontroller açıkta, ayarlarda bir yerlerde saklı değil, açıkta” dedi.
Zuckerberg ‘şirketinin Çin ya da Rusya’nın Facebook verilerini toplama faaliyetlerine rastlamadığını’ da vurgularken, üçüncü taraf uygulamaların Facebook’tan ne kadar veri topladığını hesaplamanın ise ‘aylar süreceğini’ belirtti.
Facebook’ta kişisel verilerin izinsiz şekilde kullanıldığı, milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin Donald Trump’ın ABD’deki başkanlık seçimi kampanyasında da görev alan Cambridge Analytica isimli analiz şirketi tarafından ele geçirildiğinin ortaya çıkmasıyla anlaşılmıştı.
Zuckerberg ‘hata yaptıklarını’ kabul ederken, yaklaşık 87 milyon kullancının etkilendiğini düşündüklerini açıklamıştı.
Zuckerberg dünkü ifadesine senatörlerin karşısında özür dileyerek başlamış “Bu araçların zarar verme amaçlı da kullanılabilmesine engel olmak için yeterince çaba göstermediğimiz açık. Bu yalan haber, seçimlere dış müdahale, nefret söylemi ve program geliştiricileri ile veri gizliliği için de geçerli” demişti.