enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2606
EURO
36,6471
ALTIN
2.974,57
BIST
8.884,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Açık
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
17°C
Advert

Zeytinyağı 4. sırada yer aldı: İşte dünyanın en sağlıklı yağı

Zeytinyağı 4. sırada yer aldı: İşte dünyanın en sağlıklı yağı
06.11.2024 13:46
8
A+
A-

Doymuş ve Doymamış Yağların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doymuş yağ asitleri uzun zamandır sağlıksız olarak kabul edilse de, son araştırmalar bu algıyı değiştiriyor.

Doymuş Yağlar Hakkındaki Gerçekler

Doymuş yağlar genellikle hayvansal kaynaklardan elde edilir ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülür. Ancak çalışmalar, doymuş yağ asitlerinin iyi bir enerji kaynağı olabileceğini, iç organları koruyabileceğini ve vücuttaki diğer önemli biyolojik süreçlerde rol oynayabileceğini gösteriyor.

Sağlıklı Yağların Önemi

Yağların sağlıklı olup olmadığı sadece doymuş ya da doymamış olmalarına değil, kaynaklarına ve tüketilen miktarına da bağlıdır.

Doymamış Yağlar Kalp Sağlığını Destekliyor

Beslenme uzmanları, sağlıklı bir diyette doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine kıyasla daha fazla yer almasını öneriyor.

Doymamış yağlar açısından zengin olan bitkisel yağlar, kalp sağlığını destekler ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Ayrıca kuruyemişler de sağlıklı yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler, kalp sağlığına faydalı olan omega-3 yağ asitleri içerir.

Pişirme Yağlarının Önemi

Yağları kullanırken en önemli faktör duman noktasıdır. Yağ ısıtıldığında belirli bir sıcaklığın üzerinde duman çıkmaya başlar ve zehirli maddeler açığa çıkar. Kızartmalar için en sağlıklı yağlar, yüksek duman noktasına sahip olanlardır.

Dünyanın En Sağlıklı Yağları

Dünyanın en sağlıklı yağları arasında yer alan keten tohumu yağı, soğuk presleme yöntemiyle elde edilir ve değerli doymamış yağ asitleri ve omega-3 yağ asitleri içerir.

Keten tohumu yağının hemen ardından gelen kolza yağı da soğuk preslenmiş olmalıdır. Zeytinyağı ise dördüncü sırada yer alırken, ceviz yağı üçüncü sıraya yükseldi. Ceviz yağı, omega-3 yağ asitleri başta olmak üzere, birçok sağlıklı doymamış yağ asidi içerir.

Ayçiçek yağı ise bağışıklık sistemini güçlendiren ve cilt sağlığını iyileştiren E ve K vitaminleri ile zengindir.

Hatırlanması Gereken Önemli Noktalar

En sağlıklı üç yağ olan zeytinyağı, ceviz yağı ve keten tohumu yağı ısıtmaya uygun değildir. Bu yağlar oksitlenebilir ve besin değerlerini kaybedebilir. Kaynatılmamalı, kızartılmamalı veya pişirilmemelidir. Bunun yerine salatalarda taze olarak kullanılabilir veya sıcak yemeklerin pişme işlemi tamamlandıktan sonra son dokunuş olarak eklenebilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.