Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşası süren ve tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek, dünyanın ise 3. yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda gövde yüksekliğinde 100 metreye ulaşıldı.
Ülkemizin vizyon projelerinden birisi olan Yusufeli Barajı’nda gövde beton döküm işlerine 2018’de başlanmıştı. Toplam 4 milyon m3gövde hacmine sahip barajın programlamaya göre gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.
1 MİLYON 100 BİN METREKÜP BETON DÖKÜLDÜ
23 Mayıs 2019 tarihi itibarı ile barajda 1 milyon 100 bin metreküp beton dökerek gövde betonunda % 27,5 gerçekleşmeye ulaşıldı. Ulaşılan bu gerçekleşme ile de gövde yüksekliği 100 metreye ulaşılan barajda böylece birinci dalya tamamlanmış oldu. Ayrıca barajın yükselmesiyle beton dökülen alanın büyümesinden istifade edilerek günlük beton hızı da artmaya başladı.
YILLIK 1 MİLYAR 888 MİLYON KİLOWATTSAAT ENERJİ ÜRETECEK
Tamamlandığında Yusufeli Barajı ve HES projesinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kiloWattsaat olacak. Projenin santral binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmalarına planladığı şekilde devam ediliyor, enerji santralinin elektromekanik parçalarının montajları da inşaat faaliyetlerine bağlı olarak yürütülüyor.
YUSUFELİ BARAJI 100 KATLI BİR GÖKDELEN YÜKSEKLİĞİNDE
Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine ulaşabiliyor. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir. Ayrıca proje ile üretilen enerji sayesinde yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.