Başlık: Salı ve Çarşamba Toparlanmasına Rağmen Küresel Piyasalardaki Risk Algısı Devam Ediyor
Giriş:
Pazartesi gününün tarihi satış baskısının ardından piyasalar salı ve çarşamba günlerinde toparlanma eğilimi gösterse de küresel piyasalardaki risk algısı sürmektedir. Analistler, piyasalardaki satış baskısının henüz sona ermediğini belirtmektedir.
Bilanço Sezonunun Etkisi:
Bilanço sezonu, hisse ve sektör bazlı oynaklığa neden olmaktadır. Şirket bilançolarının beklentileri karşılayamaması, küresel piyasalarda risk iştahını azaltmıştır. Analistler, şirket bilançolarının beklentileri karşılayamamasının, resesyon endişelerini tetiklediğini belirtmektedir.
Ekonomik Göstergeler:
ABD’de geçen hafta açıklanan istihdam raporu, resesyon endişelerini artırmıştır. Bugün açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi, ülkedeki işgücü piyasası hakkında daha fazla bilgi sunacak ve piyasaların yönünü etkileyebilir.
Para Piyasaları ve Faiz Oranları:
Para piyasalarındaki fiyatlamalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde 50 baz puanlık indirim yapma ihtimalinin yüzde 70’in üzerine çıktığını göstermektedir. ABD’de 10 yıllık tahvil faizi hafif bir düşüşle 3,91 seviyelerinde bulunmaktadır.
Uluslararası Piyasalar:
Dolar endeksi hafif bir düşüşle 103 seviyelerinde seyretmektedir. Altının ons fiyatı yüzde 0,5 artışla 2 bin 395 dolara yükselmiştir. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 düşüşle 78,1 dolar seviyelerindedir.
New York Borsası:
New York borsası, ABD’de 42 milyar dolarlık yıllık tahvil ihalesinde talebin beklentilerin altında kalmasıyla dün düşüşle kapandı. Analistler, tahvil ihalesindeki zayıf talebin yatırımcıların tedirginliğini artırdığını ve hisse senedi piyasasındaki düşüşün tarihi satış dalgasının ardından yaşanan toparlanmanın kırılganlığını ortaya koyduğunu belirtmektedir.
Şirket Bilançolarının Etkisi:
Şirket bilançoları da yatırımcıların odağına yeniden yerleşmiştir. Disney’in hisseleri, şirketin finansal sonuçlarının beklentileri aşmasına rağmen park birimindeki işletme gelirinin azalmasının ardından yüzde 4,5 düşmüştür. Amgen’in hisseleri, şirketin karının beklentileri karşılamaması sonrasında yüzde 5 değer kaybetmiştir. Super Micro Computer’ın hisseleri, şirketin karının beklentilerin altında kalmasını takiben yüzde 20,1 düşmüştür. Airbnb’nin hisseleri, ikinci çeyrekte hayal kırıklığı yaratan finansal sonuçlarının ve ABD’li müşterilerden gelen talebin yavaşladığına dair uyarısının ardından yüzde 13,4 değer kaybetmiştir. Shopify’ın hisseleri ise şirketin karının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında yüzde 17,8 değer kazanmıştır.
Avrupa Borsaları:
Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlenmiştir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamaları takip edilirken, ECB Üyesi Olli Rehn, enflasyon eğiliminin yavaşladığına dair güvenin güçlenmesi halinde bankanın faiz oranlarını düşürmeye devam edebileceğini söylemiştir. Piyasa beklentileri, ECB’nin gelecek ay yüzde 85 ihtimalle faiz indirimine gideceğini göstermektedir. Almanya’da mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,4 artış göstermiştir.
Asya Borsaları:
Asya borsalarında da karışık bir seyir izlenmektedir. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın piyasaları rahatlatan açıklamalarına rağmen küresel piyasalardaki satış baskısının etkisi Asya piyasalarında tekrar hissedilmeye başlamıştır. BoJ’nin toplantı tutanaklarına göre, bankanın bazı üyeleri politika faizinde daha fazla artış önermiştir.
Yurt İçi Piyasalar:
Yurt içinde alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,45 değer kazanarak 10.024,31 puandan tamamlamıştır. Dolar/TL, yüzde 0,4 azalışla 33,46182’den kapanmıştır. Bugün TCMB’nin yılın 3. Enflasyon Raporu toplantısı ve haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan eşya stoklarının takip edilecektir.