Yolun tam orta göbeğine bina… Nilüfer Belediyesi eski hizmet binası olan barakaların bulunduğu alanda yükselen beton yığının bir kısmının yeşil alanda diğer kısmının ise yolda olduğu iddiaları konuya yeni bir boyut kazandırdı.
BURSA – Bursa-İzmir Yolu’ndan gelişte; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün geçilmesiyle beraber, ana yola ek 10 metrelik bir yolun daha oluştuğu ve bu yolun, Orhaneli Kavşağına kadar devam etmesi gerektiği açıkça görülüyor
Fakat yol, Lotus ismi verilen bu proje inşaatı ile engellenmiş. Yolun tam orta göbeğine bu bina dikilmiş.
Kadastro kayıtlarına göre yol…
Barakaların bulunduğu alanla ilgili olarak Tapu ve Kadastro Müdürlüğünde, yeni imar planları oluşmadan önce işlemler 9 Ocak 2012 tarihinde yapılmış.
Bu kayıtlara göre, daha önceleri toplu konut planlarından elde edilen yeşil alanlar ile Bursa-İzmir yolunun;
Yapımı sırasındaki istimlak uygulamasına göre alanın bir bölümlü yeşil alan diğer bölümü ise yolda gözüküyor.
Belediye, bu kayıtları yeşil alan olarak kendi bünyesinde toplamış. Birde ortaya 2 bin 528 m2 bir arsa çıkarmış.
Ortaya çıkan yeni durumda ise, FSM köprüsü ile Lotus inşaat alanı arasındaki binaların ön kesimlerinde 10 metrelik yol ve bu yoldan da 6 metrelik çekme mesafesi nedeniyle 16 metrelik bir alan var.
Bu alan, Bursa-İzmir yolunun yan yolları olarak planlarda kayıtlı imiş.
İddialara göre, Lotus inşaatı başlamadan önce, Nilüfer Belediyesi yerinde bile mevcut olan bu yolun önüne gem vurup, set çekerek, inşaatın metrekaresinin genişletilmesi düşüncesiyle 10 metrelik yolu iptal etmiş. Ana yoldan da 6 metrelik çekme mesafesi ile inşaat projelerini onaylamış.
İnşaat mahalli ve çevresinde yapılan incelemelerde ise;
Yan yolun büyük bölümünün mevcut olduğu, yapılaşmasını tamamladığı, inşaat alanında önünün kesildiği, devamında ise,
Begümkent projesinin epey geri çekilmesi nedeniyle ortaya çıkan hem yeşil alan ve hem de yan yolun aynen yerinde mevcut olduğunu ifade ediyorlar.
Teknik uzmanlar, yapılan bu uygulamanın hem Karayolları Trafik Kanunu’na hem 3 bin 194 sayılı İmar Kanunu’na hem de;
Yeşil alan ve Düzenleme Ortaklık Payından gelen kamu hizmet alanları ile parkların ortak kullanım amaçlarına aykırı olduğunu öne sürüyorlar.
Bu proje başladığından, planlandığı günden itibaren sürekli itirazlara yol açtı.
Bütün itirazlara rağmen Nilüfer Belediyesi’nin projenin uygulanması için Mahkeme kararlarını bile hiçe sayan uygulamalar yaptığını öne süren vatandaşlar, ortaya çıkan yeni durumlara göre, binanın yıkılması gerektiğini savunuyorlar.
Bir bölümü yeşil alanda, diğer bölümü ise yolda kalan binanın, kamu güvenliğini tehdit ettiğini, bölgedeki hak sahiplerinin ise haklarının zayi olmasına yol açtığını savunan bazı vatandaşlar ise;
“biz bölgede inşaat yapmak istediğimizde Nilüfer Belediyesi bize yan yol için olmadık işlere imza attırdı.
Kendisi ise böyle bir proje uygularken, bizim terk ettiğimiz alanları birilerine rantiye kapısı haline gelmesi için yolların bile önünün kapatılmasına yol açan projelere imza atmışlar..
Bu kabul edilir bir işlem değil. Mahkeme planları iptal etti ise, bu inşaat hala neden devam ediyor? “ diye tepkilerini gösteriyorlar.
Bursa Haber Gazetesi – Murat Doruk