Kurban Bayramı’na yaklaşırken kurbanlık satışları tüm hızıyla devam ediyor. Kasap odaları da kurbanlıkların kesimi için hazırlıklarını sürdürüyor.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban kesimi ve et işleme işlemlerinin hijyenik koşullarda yapılması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği’ne dikkat çeken Yardımcı, kasaplar dışındaki iş yerlerinin bu işlemleri yapmasının yasal olmadığını belirtti.
Osman Yardımcı: “Kurban kesimi, kurbanlık etin işlenmesi ve kıyma çekimi gibi işlemlerin kasap dışında yapılmasının hijyenik olmadığını anlatmış, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün ‘Kurban Hizmetleri ve Kurban Bayramı Denetimleri’ hakkındaki 2021 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ile belirlenen kurallar hakkında kasap haricindeki iş yerlerine uyarıda bulunmuştu.”
Yardımcı, kasaplar dışında kıyma çeken iş yerlerine toplam 73 bin TL ceza verilebileceğini açıkladı. Bu iş yerlerinin, kasaplık faaliyeti göstermeden kıyma çekerek haksız rekabet yarattığını ve hijyenik açıdan risk oluşturduğunu ifade etti.
Antalya’nın Kepez ilçesinde bir nalbur dükkanının önüne asılan “kıyma çekilir, bıçak bilenir” yazılı afiş, ihbar üzerine Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından indirildi. Esnafa da uyarı yapıldı.
Yardımcı, Türkiye’nin birçok ilinde benzer uygulamaların görüldüğünü belirtti. “Korniş bulunur, montaj yapılır”, “günısı tamiri ve tesisat işleri yapılır” gibi afişlerin yanında “kıyma çekilir” afişlerinin de bulunduğunu söyledi.
Vatandaşların, kasaplar dışında kıyma çeken yerleri ihbar etmeleri için Alo 174 Gıda İhbar Hattı’nı aramaları gerektiğini vurgulayan Yardımcı, fotoğraf çekerek de ihbarlarda bulunabileceklerini belirtti.
Osman Yardımcı: “‘3-5 bin TL kazanayım’ derken 73 bin TL cezayla karşı karşıya kalınabileceğini belirten Yardımcı, paradan ziyade hijyenik açıdan ciddi sağlık tehditlerinin oluşabileceğini kaydetti.”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşları kıyma çekerken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık duyurusunda şu ifadeler yer aldı:
“Etlerinizi bakanlığımızdan izinli kasaplarda ve kasap reyonu bulunan marketlerde çektiriniz. Kıyma çekilirken mutlak surette yanında olunuz. Kıyma makinelerinin temizlik ve sıcaklık kontrolünün yapıldığından emin olunuz. Sağlığınız için kasap harici yerlerde kıyma çektirmeyiniz. Herhangi bir olumsuz durumda Alo 174 Gıda Hattımıza lütfen bildiriniz.”