enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1921
EURO
37,0866
ALTIN
2.979,35
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi
30.05.2024 03:18 | Son Güncellenme: 30.05.2024 03:28
49
A+
A-

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi Bursa Yıldırım’da restorasyonu tamamlanan Osmanlı İmparatorluğu’nun 4. padişahı Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin yenilenen puşide örtüsü, Yıldırım Belediyesince düzenlenen törenle yerine serildi.

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi

BURSA – Bursa Yıldırım’da restorasyonu tamamlanan Osmanlı İmparatorluğu’nun 4. padişahı Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin yenilenen puşide örtüsü, düzenlenen törenle yerine serildi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Yıldırım Külliyesi bünyesindeki Yıldırım Bayezid Türbesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel miras yatırımları kapsamında geçtiğimiz yıllarda restore edilerek ziyarete açılmıştı. 1406 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılan türbede, Yıldırım Bayezid, Musa Çelebi, İsa Çelebi ve iki kadına ait olmak üzere beş adet sanduka bulunuyor. 1860’lı yıllarda deprem sonrası yıkılan türbeler yenilenirken, üzerlerindeki örtüler aynı desenle yeniden işlenmişti. Örtülerin saraya yakın atölyelerde işlendiği düşünülüyor.

618 Yıllık ‘Puşide Örtüsü’ Yenilendi

Yıldırım Bayezid Türbesi’nin halı, platform, aydınlatma, niyaz penceresi ve kamera gibi ihtiyaçları Matlı Holding sponsorluğunda karşılandı. Türbenin puşide örtüsü ise Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’ne yeniden yaptırıldı. Örtüler, geleneklere ve üzerlerindeki teknik desenlere uygun olarak hazırlandı. 2009 yılında orijinal örtüden kopyalama yaparak çalışan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, örtülerin altyapısını ve tekniğini aslına uygun şekilde çözümleyerek uyguladı. Önceki örtülerin 150-180 yıl arası dayanıklılık gösterdiği tahmin edilirken, yeni örtülerin de benzer süreler boyunca korunması bekleniyor. Yeni örtünün alt kısmına, gelecek yüzyıldaki araştırmacılara yol göstermesi amacıyla bilgi notu saklandı. Hat yazıları ise Hattat Hüseyin Kutlu tarafından hazırlandı.

Yıldırım Bayezid’in Türbesinin 618 Yıllık ‘Puşide Örtüsü’ Yenilendi

Yıldırım Bayezid’e ait 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi

Yıldırım Bayezid 618 yıllık türbenin ‘puşide örtüsü’ yenilendi

Bursa Yıldırım’da bulunan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 4. padişahı Yıldırım Bayezid’e ait olan 618 yıllık türbenin puşide örtüsü yenilendi. Restorasyonu tamamlanan türbenin yenilenen puşide örtüsü, Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen törenle yerine serildi.

Restorasyon ve Destek

Türbenin restorasyon sürecinde halı, platform, aydınlatma, niyaz penceresi ve kamera gibi ihtiyaçlar Matlı Holding sponsorluğunda karşılandı. Türbenin puşide örtüsü ise Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’ne yeniden yaptırıldı.

Geleneklere Uygun Çalışma

Örtüler, geleneklere ve üzerlerindeki teknik desenlere uygun olarak hazırlandı. 2009 yılında orijinal örtüden kopyalama yaparak çalışan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, örtülerin altyapısını ve tekniğini aslına uygun şekilde çözümleyerek uyguladı. Önceki örtülerin 150-180 yıl arası dayanıklılık gösterdiği tahmin edilirken, yeni örtülerin de benzer süreler boyunca korunması bekleniyor.

Yeni örtünün alt kısmına, gelecek yüzyıldaki araştırmacılara yol göstermesi amacıyla bilgi notu saklandı. Hat yazıları ise ünlü hattat Hüseyin Kutlu tarafından hazırlandı.

Tören ve Katılımcılar

Törende, Yıldırım Belediyesi yetkilileri, Bursa Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, Matlı Holding yöneticileri ve Bursa Olgunlaşma Enstitüsü çalışanları bir araya geldi. Yenilenen puşide örtüsü, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir adım olarak değerlendirildi.

Yıldırım Bayezid Türbesi’nin puşide örtüsünün yenilenmesi, Osmanlı mirasının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir çalışma oldu. Bu restorasyon çalışması, türbenin tarihi dokusunu koruyarak, ziyaretçilerin türbeyi aslına uygun şekilde görmesini sağlayacak.

Tören, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, mehter takımının gösterisi büyük ilgi gördü. Başkan Mustafa Bozbey ve Vali Mahmut Demirtaş, türbeye katkılarından dolayı Matlı Holding adına Önder Matlı’ya ve Bursa Olgunlaşma Enstitü Müdürü Nilüfer Karakoç’a plaket takdim etti. Törenin sonunda Başkan Bozbey ve protokol üyeleri türbeyi ziyaret ederek, dualar eşliğinde yenilenen puşide örtüsünü sandukaya serdi.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.