Sinekler her yerde bulunur ve gıda hijyeni için ciddi bir tehdit oluştururlar. Peki sineklerin yemeğinize konması durumunda neler olur?
Araştırmalara göre sinekler katı yiyecekleri tüketmek için öncelikle mide asitlerini yiyeceğin üzerine kusarlar. Bu asitler yiyeceği sıvılaştırırken, sineğin daha önce temas ettiği zararlı maddeleri de yiyeceğe bulaştırır.
Sinekler sadece sıvı besinleri tüketebilir, bu nedenle sindirim sistemleri çok hızlı çalışır. Ancak bu hızlı metabolizma aynı zamanda hijyen açısından da sorun yaratır. Sinekler konduklarında, uçarken ve hatta beslenirken dışkılarlar.
Sinekler hastalıkların yayılmasında çok etkilidir. Bilim insanları, sineklerin kıllı bacaklarının koli bakterileri, salmonella ve mide ülserine neden olan Helicobacter pylori gibi zararlı mikroorganizmaları taşıdığını bulmuştur. Bu mikroorganizmalar sinekleri taşıyıcı olarak kullanarak hayatta kalır ve yeni yüzeylere yayılırlar.
Sinekler yiyeceklerinize kusarak veya dışkılayarak zarar vermenin yanı sıra yumurta da bırakabilirler. Bir sinek tek seferde 75-150 yumurta bırakabilir. Bu yumurtalar çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür.
Uzmanlar, sineklerin temas ettiği yiyeceklerin tüketilmemesini şiddetle önermektedir.