enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Yazar Ayfer Tunç, Sarıyer Edebiyat Günleri’ne konuk oldu

İSTANBUL (AA) – Yazar, editör ve senarist Ayfer Tunç, geçmişten bugüne Türk edebiyatını ve yayıncılığını anlattı.”Saklı”, “Kapak Kızı”, “Dünya Ağrısı” ve “Kuru Kız” gibi eserleriyle tanınan usta yazar, Sarıyer Belediyesinin düzenlediği Uluslararası 10. Sa…

Yazar Ayfer Tunç, Sarıyer Edebiyat Günleri’ne konuk oldu
25.09.2023 07:05
68
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Yazar, editör ve senarist Ayfer Tunç, geçmişten bugüne Türk edebiyatını ve yayıncılığını anlattı.

“Saklı”, “Kapak Kızı”, “Dünya Ağrısı” ve “Kuru Kız” gibi eserleriyle tanınan usta yazar, Sarıyer Belediyesinin düzenlediği Uluslararası 10. Sarıyer Edebiyat Günleri’ne konuk oldu.

“Saklı’dan Kuru Kız’a” başlıklı söyleşide konuşan Tunç, bugün yayıncılıkta nitelik ve niceliğin birbirine karıştığını belirterek, “Niceliğin arttığı yerde nitelik azalıyor, bu doğal bir şey. Müthiş bir nicelik var piyasada, sayısal artış var ve pek çok yayınevinde dosyalar gelişigüzel seçiliyor. Genç yazarların eserlerinin okuruna ulaşması bizim zamanımızdaki gibi kolay değil artık.” dedi.

Tunç, eskiden yayımlanan edebiyat dergilerinin, okurun iyi kitaba ulaşması yolunda bir ışık niteliği taşıdığını ifade etti.

Edebiyatın popülizme teslim olduğunu kaydeden Tunç, “Bu şartlarda kitaplar bir reklam aracı olarak heba olabiliyor. ‘İyi bir kitabı nasıl bulabiliriz’ sorusunun cevabı artık iyi okurları takip etmek oldu. Sosyal medyada okurlar birbirlerine kitap tavsiye ediyorlar.” diye konuştu.

– “Yapay zeka edebiyatın önünde büyük bir tehdit”

Dijital teknolojideki gelişimin ve yapay zekanın da edebiyatın için bir tehdit oluşturduğu görüşünü savunan Tunç, “Yarın ben yeni kitabımı yapay zekaya yazdırırsam kim nereden bilecek? Bunun bir örneği var. Geçenlerde yapay zeka ile Mozart bestesi yapmış ve müzik zevki olan insanlara dinletmişler. Onlar da bu Mozart’ın eseri diye parçayı dinliyor. Dolayısıyla yapay zeka geleceği ve kültür sanatı tehdit eden unsurlardan biri.” değerlendirmesinde bulundu.

Tunç, yapay zekanın oluşturduğu tehlikenin nasıl aşılacağı konusunda ise, “Yapay zeka özgün içerik üretemiyor. Dolayısıyla yazarın işi bu özgünlüğü yaratmak olacak ve bu da çok nadir olan bir şey. O yüzden çok özgün edebiyat eserleri çıkarma şansı artacak.” ifadelerini kullandı.

İlk kitabını çıkardığı 1989’dan bu yana edebiyatını besleyen kaynakların değişkenliğine ilişkin bir soruya cevap veren Tunç, şunları söyledi:

“Çok değişim olmadı. Beni Türk edebiyatından çok, yabancı edebiyatın beslediğini söyleyebilirim. Türk edebiyatı da beni çok besledi çünkü ben yazmaya başladığım zaman kitabını okuduğum çoğu yazar hayattaydı ve bazılarından bire bir fikir aldığım oldu.”

Söyleşinin ardından Ayfer Tunç’a 10. Sarıyer Edebiyat Günleri kapsamında “Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü” takdim edildi.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.