DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert
Advert

Yaz aylarında vakalar artıyor… Gıda zehirlenmesi yaşamamak için bu önlemlere dikkat

Yaz aylarında vakalar artıyor… Gıda zehirlenmesi yaşamamak için bu önlemlere dikkat
10.07.2024 09:34
7
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Gıda Zehirlenmesinden Korunma Rehberi: Yaz Aylarında Sağlıklı ve Güvenli Beslenme

Yaz mevsiminin sıcaklığı, gıda zehirlenmesi vakalarının artmasına neden olurken, basit önlemler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkündür. Yaz boyunca hem kendinizi hem de sevdiklerinizi korumak için sağduyu ve önleyici tedbirleri izleyerek sağlıklı ve güvenli bir yaz geçirebilirsiniz.

Saklama Koşulları Önemlidir

Gıdaların uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi, gıda zehirlenmesini önlemede hayati önem taşır. Soğutucu zincir gerektiren yiyecekler (et, süt ürünleri, deniz ürünleri vb.) buzdolabında güvenle tutulmalıdır. Buzdolabınızın sıcaklığını 4 derece Celcius veya altında, dondurucunuzun sıcaklığını da eksi 18 derece Celcius veya altında tuttuğunuzdan emin olun.

Yeterli Pişirme

Et, tavuk, balık ve yumurta gibi gıdaların iyice pişirilmesi, zararlı bakterilerin yok edilmesini garanti eder. İç sıcaklık en az 75 derece Celcius’a ulaşmalıdır; bu, güvenli bir pişirme sıcaklığıdır. Özellikle mangal yaparken, etlerin iç kısımlarının tam olarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmiş yiyecekleri yeniden ısıtırken de dikkatli olun ve tekrar ısıtılmış yiyeceklerin iç sıcaklığının 75 derece Celcius’a ulaştığını doğrulayın.

Temizlik ve Hijyen

Yemek hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi, özellikle çiğ et, tavuk veya balık dokunduktan sonra iyice yıkayın. Mutfak yüzeyleri, kesme tahtaları ve bıçaklar düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Çapraz bulaşmayı önlemek için, farklı gıda kategorileri (örneğin, çiğ et ve sebzeler) için farklı kesme tahtaları ve bıçaklar kullanın.

Çiğ ve Pişmiş Gıdaları Ayrı Tutun

Çiğ ve pişmiş gıdaların birbirleriyle temas etmesini engelleyin. Çiğ etleri, sebzeleri ve diğer çiğ gıdaları pişmiş yiyeceklerden ayrı kaplarda saklayın. Buzdolabında saklarken çiğ etleri alt raflara yerleştirin, böylece diğer gıdalara bulaşmasını önleyin.

Tüketim Süresine Dikkat Edin

Yaz aylarında açıkta bırakılan yiyecekler hızla bozulur. Pişmiş yiyecekleri olabildiğince kısa sürede tüketin ve kalanları hemen buzdolabına koyun. Piknikler ve açık hava etkinlikleri sırasında yiyeceklerin uzun süre sıcakta kalmamasına özen gösterin. Yiyecekleri ısıtmadan önce ve sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakmaktan kaçının.

Su ve Buz Kullanımında Güvenilir Kaynaklar

Musluk suyundan emin değilseniz, içme suyunuzu güvenilir kaynaklardan temin edin. Buz yapımı için de aynı kural geçerlidir. Kirli su veya buz, gıda zehirlenmesine yol açabilecek zararlı bakteriler içerebilir.

Güvenilir Satıcılardan Alışveriş Yapın

Yaz aylarında yiyeceklerinizi hijyenik koşullarda satış yapan güvenilir işletmelerden temin etmeye özen gösterin. Sokak satıcılarından veya pazar tezgahlarından yiyecek satın alırken tazeliğine ve hijyenine dikkat edin. Ambalajlı gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol edin ve bozulmuş olabilecek ürünlerden kaçının.

Hijyen Kurallarına Uyun

Yemek hazırlama ve saklama süreçlerinde hijyen kurallarına titizlikle uyun. Ellerinizi sık sık yıkayın, mutfak eşyalarınızı temiz tutun ve yiyeceklerinizi kapalı ve hijyenik kaplarda saklayın. Bu basit hijyen kuralları, gıda zehirlenmesi riskini büyük ölçüde azaltacaktır.

Yaz aylarında bu önlemleri alarak gıda zehirlenmesi riskini en aza indirebilir, kendinizi ve sevdiklerinizi olası sağlık sorunlarından koruyabilirsiniz. Sağlıklı ve güvenli bir yaz geçirmek için bu önerilere dikkat edin ve sağlığınız için bilinçli seçimler yapın.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.