Hükümet, TBMM’nin eylülde açılmasıyla birlikte yabancıya konut ve işyerinin döviz kuru üzerinden satılmasını ve ihracat sayılmasını içeren bir düzenlemeyi getirmeye hazırlanıyor
Her iki bakanın da prensipte olumlu baktığı öğrenildi.
SAĞLIK SEKTÖRÜ ÖRNEK OLDU
Bu çerçevede Türkiye’de sağlık hizmeti alan yabancıların bu hizmetlerinin döviz getirici kalem olmasından dolayı ihracat sayılmasının benzeri gibi, yabancıya konut ve işyeri satışlarının da yabancı para birimi ile olması ve ihracat sayılması üzerinde duruluyor.
Konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda üç dernek başkanının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la da görüştükleri öğrenildi. İki bakana yabancıya konut satışının ihracat kalemi arasına alınmasına ilişkin düzenlemenin öneminin anlatıldığı, bakanların da prensipte olumlu baktığı dile getirildi.
GEÇEN YILA ORANLA SATIŞLAR ARTTI
2017 yılının ocak-temmuz döneminde yabancılar tarafından 11 bin 321 olan toplam konut ve işyeri alımı, yüzde 30’luk artışla bu yılın aynı dönemlerinde 14 bin 674 adede çıktı.
REESKONT KREDİLERİNDEN İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DE YARARLANMASI GÜNDEME GELECEK
Düzenlemenin hayata geçirilmesi ile ihracatçı şirketlerin bankalar üzerinden Merkez Bankası’nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinden inşaat sektörünün de yararlanması gündeme gelecek. Bilindiği üzere, reeskont kredilerine hal-i hazırda sadece mal ihraç edenler değil, ‘döviz kazandırıcı’ hizmet sağlayanlar da erişiyor. Yine yabancıya yapılan satışların ihracat sayılması ile KDV iadesi imkanı da sağlanacak. Yabancıya satış işlemlerinde resim ve harç istisnası da oluşacak.