enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

YABANCI ALICI KONUTTA ‘BURSA’ DEDİ.

YABANCI ALICI KONUTTA ‘BURSA’ DEDİ.
23.11.2018 14:22
240
A+
A-

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, TÜİK tarafından açıklanan 2018 yılı Ekim ayı konut satış verileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bursa’nın konut anlamında tercih edilebilirliğinin devam ettiğini söyleyen İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, “Bursa’da Ekim ayındaki ilk konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,7 oranında artış gerçekleştirdi. Ekim 2017’de 2079 adet konut satılırken, Ekim 2018’de bu sayı 2906 oldu. Türkiye ortalamasının yüzde 31,2 olduğunu düşünürsek Bursa’nın 2018 Ekim ayında Türkiye ortalamasının 8,5 puan üstünde olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“İpotekli satışlarda düşüş var”

Andıç ayrıca, “Bu ilk satışlar içerisinde ülke genelinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79,1 azalma yaşanan ipotekli satışlara baktığımızda Bursa’da da düşüş yaşandığını görüyoruz. Bursa’da Ekim 2017’de 1 bin 583 konut satılırken, bu rakam Ekim 2018’de 278 olarak gerçekleşmiş. Banka kredisi dışındaki diğer satışlara baktığımızdaysa, Bursa’da Ekim 2017’de 2 bin 732 konut satılırken, bu rakam Ekim 2018’de 5 bin 140 olarak gerçekleşmiş durumda. Bu veriler, piyasa kendisi taksitlendirse de, konut kredi faizlerindeki yükselişin konut alımında en önemli gruplar arasında yer alan karı-koca çalışan kesim için konut almayı ne kadar güçleştirdiğini göstermektedir. Bu da, yurtiçi konut satışlarımızın önemli bir kısmını oluşturan ancak banka kredisi ile konut alabilen kesimi kaybetmekte olduğumuzu ortaya koymaktadır” şeklinde değerlendirdi.

“Faizler konut sektörünün önünde set oluşturuyor”

Konuşmasının devamında Andıç, “Hazırda parası olan yurttaşlarımızın gayrimenkul alımında da, faizler bir set oluşturuyor. Şöyle ki yüksek mevduat faizi ve döviz, yatırımcıları istihdamdan vergilere ülkemizin taşıyıcı sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörüne yönelmekten alıkoymaktadır. Bu da Devletimizin konut kredi faizlerini düşürmek ve döviz dalgalanmalarını dindirmek için yeni adımlar atmasının gerekliliğini işaret ediyor” dedi.

“Sadece yabancıya ve gurbetçiye satış bizi rahatlatmaz

TÜİK istatistiklerinde yer alan yabancılara konut satışıyla ilgili de değerlendirme yapan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, Bursa’nın bu verilerde iyi olduğunun altını çizdi. Andıç, “Bursa Ekim 2017’de yabancılara 121 adet konut satmışken, Ekim 2018’de bu rakamı 448’e çıkardı. Yüzde 270’lik bir artışın olduğu Bursa, Ekim ayında yabancılara satılan konut sayısında İstanbul ve Antalya’dan sonra üçüncü şehir konumunda. Kentimizin yabancı yatırımcının gözündeki cazibesini hiç yitirmemesi sektör adına çok sevindirici. Fakat burada aynı zamanda, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın da Bursa’mıza büyük bir ilgisi söz konusudur. Bunda müteahhitlerimizin nitelikli projeleri ve pazarlama stratejilerine verdiği önemin payı oldukça büyük. Ayrıca, maliyetlerimizdeki büyük artış nedeniyle mevcut satış rakamlarımıza en az üçte bir oranında zam yapmamız gerekirken sektör bu zammı şimdilik yapmadığı için onlar da bu makul fiyatları kaçırmıyorlar. Ancak belirtmek gerekir ki, sadece yabancıya ve gurbetçiye satış bizi rahatlatmaz. Konut kredi ve mevduat faizlerinde de iyileşme sağlayacak yeni önlemler büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Yüzlerce alt sektörü ayakta tutan inşaat sektöründe konut satışlarının bu durgunlukta seyretmesi durumunda, tüm bu alt sektörlerin de durgunluk yaşayacağını vurgulayan Andıç, “Konut kredi ve mevduat faizlerinde iyileşme dışında, bankaların ticari kredi oranlarının yüksekliği ve buna rağmen özellikle inşaat firmalarına kredi vermemeleri de üzerinde durulması gereken bir konudur.”

 “Keşke dememek için, ev alma hayallerinizi ertelemeyin”

Gayrimenkulün en güvenli yatırım aracı olduğunu vurgulayan Andıç sözlerini şöyle noktaladı: “Dövizdeki dalgalanma ve mevduat faizlerinin yüksek seyretmesi, yatırımcılara kısa vadede mevduatta kalmayı doğru gibi gösterse de, orta vadede inşaat sektöründeki maliyet artışı fiyatlara gerçek anlamda yansıdığında, dizlerini döveceklerdir. O yüzden 2019’da ev fiyatları artınca, keşke 2018 sonunda ev fiyatları bu kadar uygunken alsaydım dememeleri için vatandaşlarımıza bu günleri iyi değerlendirmelerini ve ev alma hayallerine bir an önce kavuşmalarını öneriyorum.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.