enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Vergiler arttıkça yabancı zenginler İngiltere’yi terk ediyor

Vergiler arttıkça yabancı zenginler İngiltere’yi terk ediyor
24.06.2024 13:33
14
A+
A-

İngiltere’nin Vergi Değişikliği Varlıklı Yabancıları Ülkeden Kaçırıyor

İngiltere’nin ikametgahı ülke dışında olan varlıklı yabancıların vergilendirilmesinde yapacağı değişiklikler, onların ülkeyi terk etme kararına yol açıyor. Yabancıların ülke dışında elde ettikleri gelirlerden vergi muafı olmalarını sağlayan “non-dom” sisteminin kaldırılması, zenginlerin Birleşik Krallık’ı daha az çekici bulmasına neden oluyor.

Hem Muhafazakar hem de İşçi Partileri bu değişikliği destekliyor ve bu da ülkeyi terk etme eğilimini hızlandırıyor. Brexit’in ardından yaşanan mali ve siyasi istikrarsızlık ile güvenlik endişeleri de yabancıların ayrılmasında etkili oluyor.

İngiltere Vergi Dairesi’nin tahminlerine göre, 2022’de 68.800 kişi vergi beyannamelerinde “non-dom” statüsü talep etti. Vergi ve muhasebe firması Blick Rothenberg’in bir ortağı olan Fiona Fernie, “Rejim değişikliğiyle kaç kişinin ayrıldığını kesin olarak bilmiyoruz, ancak ülkeden ayrılmayı düşünen ve gerçekten ayrılanların sayısı önemli ölçüde arttı” diyor.

Fernie, her iki partinin de desteklediği bu değişikliğin ayrılışlar için katalizör olduğunu belirtiyor. Danışmanlara göre, zenginler tarafından Birleşik Krallık’tan ayrılmak için tercih edilen ülkeler arasında İtalya, İsviçre, Malta ve Orta Doğu yer alıyor.

Londra’da 10 yıldan fazla yaşadıktan sonra İsviçre’ye taşınan 50’li yaşlarındaki bir Avrupalı iş insanı şöyle konuşuyor: “İngiltere’nin küresel varlıklarımıza uyguladığı %40’lık veraset vergisi büyük bir sorun teşkil ediyor. Benim için ayrılma kararını veren nokta ise ülkenin genel istikrarsızlığı oldu. Daha dengeli ve daha az cezalandırıcı bir veraset vergisi olsaydı kalmayı düşünürdüm.”

Londralı bir emlak acentesi olan Glentree Properties’in direktörü Trevor Abrahmsohn, 10 milyon sterlinlik mülklere yönelik talepte sürekli bir düşüş gözlemlediklerini belirtiyor. Abrahmsohn bunu “yüksek faiz oranlarına ve non-dom sistemindeki beklenen değişikliklere” bağlıyor.

İsviçre’de ikamet eden 50’li yaşlarındaki bir Fransız iş insanı, işinin bir kısmını İngiltere’ye taşıma sürecini başlattığını ancak hükümetin non-dom rejiminin kaldırılacağını açıklamasının ardından vazgeçtiğini söylüyor.

İş insanı, “Muhafazakarlar net bir şekilde yabancıları burada istemediklerini gösterdi ve İşçi Partisi’nin bunu değiştireceğine dair hiçbir umut yok. Geri dönmeyeceğimden %100 eminim” diyor.

Daha sıkı bir vergi sisteminden korkan bazı Birleşik Krallık vatandaşları da ülkeyi terk etmeyi düşünüyor. İkamet ve vatandaşlık konusunda danışmanlık yapan Henley & Partners, 2022-2023 yılları arasında Birleşik Krallık vatandaşlarından gelen taleplerde üç kat artış ve bu yılın ilk yarısında yıllık bazda %25 artış olduğunu bildirdi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.