Vatandaşa domuz eti yediren firmalar belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş yapan firmaları ifşa etti! Gurme isimli markanın Macar Salam Hamur Harcı’ndan domuz eti çıktı. Vatandaşa domuz eti yediren firmalar belli oldu. Kangal fermente sucuktan da domuz eti çıktı! Bursa’da çok sayıda markanın değişik ürünlerde taklit, tağşiş yaptığı tespit edildi. İşte sahtekarların tam listesi!
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş yapan firmaları ifşa etti! Aralarında çok sayıda Bursa markası da bulunuyor.
Vatandaşa domuz eti yediren firmalar belli oldu! Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş yapan firmaları ifşa etti! Gurme isimli markanın Macar Salam Hamur Harcı’ndan domuz eti çıktı. Kangal fermente sucuktan da domuz eti çıktı! Bursa’da çok sayıda markanın değişik ürünlerde taklit, tağşiş yaptığı tespit edildi.
Yine vatandaşın kurumsallığına güvenerek aldığı Carrefour marka Naturel Sızma Zeytinyağı’nda da mevzuata uygunsuzluk belirlendi!
Köfteci Yusuf‘un Naturel Sızma Zeytinyağı’nda da tağşiş tespit edildi!
“Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.
5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile;
-Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,
-Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,
-Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve
-Firmaların “güvenilir gıda üretimi”nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.
Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1283 firmaya ait 2816 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir.
Gıda konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığımız, yasalarla verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız olarak ve büyük bir titizlikle sürdürmektedir.”
İşte o liste;
https://www.tarimorman.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/1071/Kamuoyu_Duyuru_Listesi.pdf
”1978 yılında Bursa’nın Yenişehir Kızılhisar Köyü’nde dünyaya gelen Köfteci Yusuf, ticarete babasının köydeki kıraathanesinde başlamış. Hayatı da Yenişehir sokaklarında öğrenmiş. Sadece dört masalı ilk köfteci dükkanını 1996’da İznik’te açmış.” bu ifadeler Köfteci Yusuf olarak adı geçen Yusuf Akkaş‘ın Para Dergisine verdiği röportajda yer alıyor.
Oysa Yusuf Akkaş’ın ilk olarak 1994 yılında İznik Terminalinde dükkan açtığı iddia ediliyor.
Diğer vahim iddia ise İznik Terminalinden sonra kendisinin de söylediği 4 masalı köfteci dükkanı İznik Belediyesince 1.5 ay mühürlendiği, mühürlenme sebebinin ise kullandığı etin sağlığa ve yasalar uygun olmamasından kaynakladığı gelen iddialar arasında. Söz konusu kayıtların ve arşivlerin İznik Belediyesi arşivlerinde bulunduğu belirtiliyor.
Akılda kalan soruya gelirsek; Yusuf Akkaş’ın ilk açtığı bu dükkanın 1.5 ay mühürlü kalmasına sebep olan mühürlemenin asıl nedeni neydi?
Kullandığı et ne etiydi?
#NOKTA