EKONOMİ – Binali Yıldırım ve Salih Orakçı ismi çıktı Patronlar Dünyası Toygun Atilla’nın yazısına göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlayan Türkiye Varlık Fonundan 25 milyon dolarlık kayıp komisyon soruşturmasının izini sürmeye devam ediyor.
Soruşturma sonunda tutuklanan Varlık Fonu eski Başkanı Mehmet Bostan Paşakapısı Cezaevi’nde, iş insanı Bülent Göktuna ise Metris Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunuyor.
Her iki ismin savunmalarında öne çıkan isimler ise dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve kendisinin de bir dönem danışmanlığını yapan Kıyı Emniyeti eski Genel Müdürü, TOBB üyesi Salih Orakçı…
İş insanı Bülent Göktuna, savunmasında bu durumu şöyle ifade etti: Konsorsiyum yapmış olduğu sözleşmede 75 milyar doları Türkiye’ye getirmeyi hedefliyordu. 25 milyon dolarlık komisyon böylesine bir sözleşme için çok ufak bir rakamdır. Bankalar çok daha fazlasını verir. Deutsche Bank bize 4 milyar dolar hazırladı. Firmaların raporları hazır değildi. Binali bey ile görüştüm. Bana, “Bu işi Varlık Fonu ile çözmek zor, Ziraat Bankası ile görüş” dedi.
Binali Yıldırım ile birlikte fon yöneticileriyle birlikte görüştüklerini de söyleyen Bülent Göktuna: “Binali bey ile birlikte finans kuruluşları ile yemek yedik. Binali bey bizi tebrik etti. Biz yüzde 3-3.25 faiz oranlarıyla 35 yıl vadeli bir kupon bono çıkaracağımızı söyledik. Biz o gün 15 milyar dolarlık fon topladık. Varlık fonu vecibelerini yerine getiremediği için bu fon gelmedi. Paraların kuruşu kuruşuna nereye ödendiği belli. Bizim şirketimize 25 milyon dolar geldi, 29 milyon dolar para çıkışı oldu. Yani biz 4 milyon dolar zarardayız”
Türkiye Varlık Fonu eski Başkanı Mehmet Bostan da, Binali Yıldırım’ın talimatı ile bir grupla çalışmaya başladığını ve kural dışı hiçbir şey yapmadığını söyledi.
Mehmet Bostan savunmasında, “Bülent Göktuna ismini ilk defa Binali beyin beni yönlendirdiği Salih Orakçı’dan öğrendim. İş dışında bu adamla görüşmüşüğüm, para alışverişim yok” dedi.
Türkiye Varlık Fonundaki 25 milyon dolarlık kayıp komisyon olayını takip ederken ulaştığım bir bilgi ise 2021’de, bu olaya ilişkin Binali Yıldırım’a, bu konu hakkında rapor sunulduğu oldu.
Raporda, 25 milyon dolarlık komisyonun nasıl buharlaştığına ilişkin bilgiler kronolojik olarak ortaya konmuş ve tedbirin alınmasının gerekliliği ortaya konmuştu.
Raporun en önemli kısımlarında, 25 milyon dolarlık komisyon parasının buharlaşan 10 milyon dolarlık kısmına dikkat çekiliyordu.
Bu paranın ise özellikle Bülent Göktuna’nın off-shore hesabında kaybolduğuna vurgu yapılıyordu.
Binali Yıldırım kendisine sunulan bu raporla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı veya başka birimleri haberdar etti mi ?
Bilmiyoruz…
Ancak raporun en can alıcı bölümlerinden birinde Bülent Göktuna’nın 2016-2017’de müflis bir iş insanı olmasına, Türkiye’deki bankalarda hesaplarının bloke edilmiş olmasına rağmen yaptığı harcamalardı.
Bu harcamaların ise “buharlaşan 10 milyon dolardan” kaynaklı olduğu öne sürülüyordu.
O raporda, Bülent Göktuna’nın o tarihte yaptığı harcamalar şöyle sıralandı:
Mercedes Maybach
Mercedes S400
Audi A6
Kilyos Mare Negro sitesinde villa
Beşiktaş Akaretler’de bir ofis
Ünlü bir iş insanından tekne
Tarabya’da kiralık yalı dairesi
Bentley otomobil
Kaynak: patronlardunyasi.com/ Toygun Atilla