enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3313
EURO
36,2352
ALTIN
2.835,41
BIST
9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C
Advert

Uzmanlar uyardı: Sık sık kötü rüya görmek beyni etkiliyor!

Uzmanlar uyardı: Sık sık kötü rüya görmek beyni etkiliyor!
11.11.2024 21:50
5
A+
A-

Orta ve Yaşlı Yaşlılarda Sık Kabuslar Demans Riskini Arttırıyor

Geçtiğimiz yıl The Lancet’in eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, orta yaş ve üzeri bireylerde sık sık kötü rüya görmenin bunama geliştirme riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Çalışma, 35-64 yaş arası 600 kişi ve 79 yaş ve üzeri 2600 kişiden oluşan iki grubu inceledi. Çalışmanın başlangıcında demans tanısı konulmamış katılımcılar, orta yaşlı grup için dokuz yıl, yaşlı grup için beş yıl boyunca takip edildi.

Araştırma başlangıcında katılımcılara kötü rüya görme sıklıkları soruldu. Veriler incelendiğinde, araştırmanın başında sık sık kabus görenlerin, takip edilen dönemde daha hızlı bilişsel gerileme yaşama ve bunama tanısı alma olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü.

İyi haber şu ki, tekrarlayan kabuslar tedavi edilebilir. Kabus tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri, Alzheimer hastalığı ile bağlantılı anormal protein birikimini azaltıyor. Bu da kabusların tedavi edilmesinin bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ve bazı durumlarda bunamanın gelişmesini önleyebileceğini gösteriyor.

Gelecek çalışmalar, gençlerde kabusların bunama riskiyle ilişkili olup olmadığını araştırmayı hedefliyor. Ayrıca, rüya görme sıklığı, rüyaların canlılığı gibi diğer rüya özelliklerinin de bunama riskini belirlemede rol oynayıp oynamadığı incelenecek.

Bu çalışmalar, bunamanın erken teşhisine ve müdahale yollarına olanak sağlamanın yanı sıra rüya görme olgusuna dair yeni bilgiler sağlayacak. Böylece bunama ve rüyalar arasındaki ilişkinin doğası daha iyi anlaşılabilecek.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.