enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9849
EURO
37,8698
ALTIN
2.822,88
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Uluslararası Gaz Birliği’nden dikkat çeken “Küresel Doğal Gaz 2024” raporu

Uluslararası Gaz Birliği’nden dikkat çeken “Küresel Doğal Gaz 2024” raporu
REKLAM ALANI
30.08.2024 12:56
6
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’da Doğal Gaz Artış Beklentisi

Asya’da 43 milyar metreküp, Orta Doğu’da 29 milyar metreküp ve Kuzey Amerika’da 8 milyar metreküp doğal gaz tüketiminin artması bekleniyor.

Tüketim Artışının Sürücüleri

Bu artışın arkasında Çin’deki sanayi ve konut talebi ve Hindistan’daki artan sanayi ve ulaşım tüketimi yatıyor.

Son Yıllardaki Tüketim

Küresel doğal gaz tüketimi 2019’da 3,926 trilyon metreküp, 2020’de 3,859 trilyon metreküp, 2021’de 4,069 trilyon metreküp ve 2022’de 3,992 trilyon metreküp olarak gerçekleşti.

Üretim Artışı

Küresel doğal gaz üretimi geçen yıl 19 milyar metreküp artarak 4,051 trilyon metreküpe yükseldi. Bu yıl 96 milyar metreküplük bir artışla 4,146 trilyon metreküpe ulaşması bekleniyor.

Üretim Artışının Bölgelere Göre Dağılımı

En büyük artış, 26 milyar metreküple Orta Doğu’da; ardından 17 milyar metreküple Asya ve 12 milyar metreküple Kuzey Amerika’da bekleniyor.

LNG’nin Rolü

Uluslararası gaz ticaretinde sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) payının yüzde 53’ten yüzde 52’ye düşmesi bekleniyor.

Piyasa Durumu

Gaz piyasaları bu yıl daha sakin ve fiyat oynaklığı azaldı. Ancak enerji güvenliği endişeleri sürüyor ve piyasalar hala kırılgan.

Fiyatlar Hala Yüksek

Sıkı arz koşulları nedeniyle fiyatlar COVID-19 öncesine göre yüksek. Avustralya’daki arz endişeleri ve Orta Doğu’daki çatışmalar fiyatların oynaklığını etkiliyor.

Yeniden Gazlaştırma Kapasitesinin Artışı

Küresel yeniden gazlaştırma kapasitesi hızla büyüyor; Avrupa’da bunun nedeni Rusya-Ukrayna krizi, Asya’da ise Çin ve Hindistan’daki artan talep.

LNG Altyapısı ve Ticaretinin Faydaları

LNG altyapısı ve ticaretin gelişmesi, gazın ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılmasına yardımcı oluyor ve daha likit bir piyasa yaratıyor. Bu, bölgesel şokların küresel fiyatları etkileme olasılığını artırıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.