DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert
Advert

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi
Advert
06.06.2024 15:55
40
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Uludağ Çevre Forumu, “Yeşil Üretim Temiz Gelecek” temasıyla gerçekleşti BTSO AB Uyum ve Yesil Mutabakat Konseyi öncülügünde bu yil ilk kez, “Yesil ÜretimTemiz Gelecek” temasiyla düzenlenen Uludag Çevre Forumu Uludağ Çevre Forumu, bu yıl ilk kez “Yeşil Üretim, Temiz Gelecek” temasıyla Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın himayesinde başladı.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi

BURSA – Uludağ Çevre Forumu, “Yeşil Üretim Temiz Gelecek” temasıyla gerçekleşti. BTSO AB Uyum ve Yesil Mutabakat Konseyi öncülügünde bu yil ilk kez, “Yesil ÜretimTemiz Gelecek” temasiyla düzenlenen Uludag Çevre Forumu Uludağ Çevre Forumu, bu yıl ilk kez “Yeşil Üretim, Temiz Gelecek” temasıyla Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın himayesinde başladı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), sanayide sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm konusunda farkındalığı artırmak amacıyla büyük bir etkinlik düzenledi. BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi’nin “Yeşil Üretim, Temiz Gelecek” temasıyla gerçekleştirdiği ve Türkiye’de alanında en kapsamlı buluşmalardan biri olan Uludağ Çevre Forumu, Bursa Business School’un ev sahipliğinde yapıldı. BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi tarafından bu yıl ilk kez “Yeşil Üretim, Temiz Gelecek” temasıyla düzenlenen Uludağ Çevre Forumu’nun ilk günü, ‘AB Uyum Sürecinde Sanayiye Yönelik Finansman Kaynakları’ ve ‘Sanayide Sürdürülebilir Su ve Atık Su Yönetimi’ oturumlarıyla tamamlandı. Bursa Business School’da gerçekleşen bu forumun açılış töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, etkinliğin kamu, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlerin değerli fikirlerini paylaştığı, Türkiye’nin en kapsamlı buluşmalarından biri olduğunu ifade etti.

“Sektörlerimizin Yeşil Dönüşüm Süreçlerine Uyumunu Hızla Gerçekleştirmeliyiz”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, yeşil dönüşümün günümüzde üreticiden tüketiciye, sivil toplum kuruluşlarından iş dünyasına kadar herkesi sorumluluk altına sokan ve ertelenemez bir gündem maddesi haline geldiğini belirtti. Batmaz, bu alanda atılan en önemli somut adımlardan birinin, küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlandırmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşması olduğunu vurguladı. “Türkiye ile birlikte yaklaşık 200 ülke, ‘Ulusal Niyet Katkı Beyanlarını’ ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesi doğrultusunda sundu. 2019’da ilan edilen Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Avrupa Birliği tarafından devreye alınan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması da firmalarımız için yeni yükümlülükler getirdi. Çevre odaklı sürdürülebilir üretim anlayışı pazar koşullarını değiştirdi. Rekabet gücünü korumanın yolu, artık yeşil dönüşüm ekseninde şekilleniyor. İhracatımızın yaklaşık yüzde 42’sini, ithalatımızın ise yüzde 32’sini AB ülkeleriyle gerçekleştiriyoruz. En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği pazarlarında rekabet gücümüzü korumak için sektörlerimizin yeşil dönüşüm süreçlerine hızla uyum sağlaması gerekiyor,” dedi.

“Doğru Hamlelerle Tehditleri Fırsatlara Çevirebiliriz”

Hakan Batmaz, sıfır emisyonlu bir ekonomiye geçişin önemli ve uzun vadeli yatırımları beraberinde getirdiğini belirterek, “Özellikle üretimin büyük kısmını üstlenen küçük ve orta ölçekli firmalarımız, yeşil dönüşüm ve karbon emisyonunu azaltma sürecinde bilgi ve finansman desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu doğrultuda, firmalarımızı sürdürülebilir bir geleceğe hazırlamak amacıyla Dünya Bankası ile yapılan işbirliği, KOBİ’lerimizi ve teknoloji girişimcilerimizi sınırda karbon mekanizmasına uyumlu hale getirecektir. Ayrıca, yeşil dönüşüm sürecindeki işletmelerimizin makine ve ekipman yenileme, enerji, geri kazanım ve atık kullanımı gibi yatırımları bölge ve şehir farkı gözetmeksizin teşvik edilmelidir. Bu adımları attığımız takdirde, 2026 yılından itibaren AB ile ticarette tüm sektörlerimiz için uygulanması beklenen sınırda karbon vergisi, ülkemiz için bir tehdit değil fırsat haline gelecektir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektörlerimize rehberlik etmek amacıyla birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Bugün de AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyimizin öncülüğünde başlattığımız ‘Uludağ Çevre Forumu’nun, ülkemizin sürdürülebilirlik vizyonuna ve iş dünyamızın bu konudaki performansına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz,” dedi.

“Ortak Akıl ve Katılımcılık Anlayışıyla Çalışıyoruz”

BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkanı Vedat Kılıç, sivil toplum kuruluşlarının amacının sürdürülebilir ve yenilenebilir bir çevre oluşturmak olduğunu vurguladı. Vedat Kılıç, bugüne kadar süregelen ekonomi sisteminin “üret, kullan, at” şeklinde olduğunu belirterek, “Bu eylemler sonunda iklim krizlerine dönüştü. Üretim ve tüketim konularında ciddi bir atık oluşturuyoruz. Kağıt geri dönüşümünde son 5 yılda 2 milyon tondan 8 milyon tona kadar yükselen bir potansiyele sahibiz. Atıklarımızı sanayiye kazandırdığımızda hem ekonomi hem de çevre açısından gelişebiliriz. BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi olarak, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm çerçevesinde küresel ticarette ortaya çıkan yeni sistemlerin sektörlerimize getireceği risk ve fırsatları değerlendiriyoruz. İş dünyamıza rehberlik edecek çalışmaların koordinasyonunu sağlıyoruz. Kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimleri “ortak akıl ve katılımcılık” anlayışı ile bir araya getiren konseyimizin temel amacı, ulusal ve küresel gelişmeleri takip ederek sürdürülebilir üretimin yaygınlaştırılması ve bu konuda sanayi farkındalığının artırılmasıdır,” dedi.

“Ekosistemin Sadece Bize Ait Olduğunu Düşünmemeliyiz”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Yıldız, hava ve su kirliliği gibi birçok çevre sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Yıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürülebilir bir Bursa ve sürdürülebilir bir gelecek için ortak akılla çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. “Dünyayı gelecek nesillere daha iyi bir hale getirip bırakabilmek için çevreyi daha fazla yormadan ve ekosistemin sadece bize ait olduğunu düşünmeden hareket etmemiz gerekiyor. Bu bağlamda, Uludağ Çevre Forumu’nu çok etkili ve başarılı buluyorum. Bu organizasyonda emeği geçen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum,” dedi.

İkinci Gün Oturumları da Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

İlk gün konuşmalarının ardından sponsor firmalara plaketleri takdim edildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen Uludağ Çevre Forumu’nun ikinci gününde ise ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’, ‘Temiz Gelecek İçin Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Uygulamaları’ ve ‘Sanayi ve Geri Dönüşüm Sektörünün Entegrasyonu’ oturumları yapıldı.  
Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.