Ultra İşlenmiş Gıdalar Biyolojik Yaşı İlerletemiyor
Bir araştırma, yüksek miktarda ultra işlenmiş gıda tüketenlerin biyolojik yaşlarının gerçek yaşlarından daha yüksek olabileceğini ortaya çıkardı.
İtalyan araştırmacılar, kronik hastalık risklerini incelemek için tasarlanan Moli-sani Çalışması’ndaki 22.000’den fazla katılımcının verilerini incelediler. Bulunduğumuz zaman diliminde doğumundan bu yana geçirilen süre olan kronolojik yaşa karşın biyolojik yaşlanma hücresel düzeyde meydana geliyor. Biyolojik açıdan daha yaşlı olmak, insanları akciğer hastalığı, kanser, diyabet, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebiliyor.
Araştırmanın yazarı Simona Esposito, “Ultra işlenmiş gıdaların yüksek tüketiminin sadece genel sağlığa zararlı olmadığını, aynı zamanda yaşlanmayı hızlandırabileceğini gösteriyor” dedi.
Ultra işlenmiş gıdalar, genellikle boyalar, koruyucular, lezzet arttırıcılar ve tatlandırıcılar gibi katkı maddeleri içeren ürünlerdir. Dondurma, seri üretim ekmek, bazı tahıllar, aromalı yoğurtlar, et ikameleri ve bazı alkollü içecekler bu gıdalara örnektir.